vrijdag, maart 12, 2010

NEDERLANDSE RK DORPSMINACHTING VOOR MENSENLEVENS

Geplaatst door onze redactie op vrijdag 12 maart 2010

IKON hekelt katholiek meldpunt misbruik

HILVERSUM (RKnieuws.net)

- Het protestantse IKON Pastoraat is zeer kritisch over ’Hulp & Recht’, het meldpunt van de Rooms-Katholieke Kerk voor seksueel misbruik. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

IKON-pastor Bram Grandia typeert deze organisatie als ,,heel gesloten’’. ,,Als iemand eindelijk de moed heeft Hulp & Recht te bellen, krijgt hij een antwoordapparaat. Een paar dagen geleden kon je daarop nog een boodschap inspreken. Inmiddels lijkt het bandje vol en kun je een klacht mailen. Dat vind ik geen behoorlijke procedure. Een melder moet een mens aan de telefoon krijgen en geen antwoordapparaat.’’

Desondanks heeft Hulp & Recht ruim 350 meldingen gekregen; dus zal volgens Grandia een grote groep het na één telefoontje hebben opgegeven. Daarover maakt hij zich zorgen. Om die mensen toch een mogelijkheid te bieden hun verhaal te doen, is sinds gisteren de website www.misbruikindekerk.nl in de lucht. Die verwijst de bezoeker meteen naar de site van IKON Pastoraat.

Klachtencommissie,,

Hulp en Recht is geen hulpverleningsorganisatie, maar een klachtencommissie’’, is de reactie van Maria ter Steeg van Hulp & Recht. ,,Wij zijn op deze klachtenstroom niet ingericht. Ik vind dat niet fijn, maar we doen wat we kunnen. Alle klachten beantwoorden we binnen een paar weken zorgvuldig.

’’Bij het IKON Pastoraat zijn 25 meldingen van rooms-katholieken gekomen die geen vertrouwen hadden in de aanpak van Hulp & Recht, vertelt Grandia. Het pastoraat helpt hen verder. Waar nodig wordt hun klacht doorgestuurd naar Hulp & Recht of de commissie-Deetman, die het misbruik op rooms-katholieke internaten gaat onderzoeken.

Geen opmerkingen: