dinsdag, maart 09, 2010

De Slotvoogd

...
Verrast is monseigneur Jan Vries, sinds 1994 de baas van het priesteropleidingsinstituut in Kerkrade, niet dat nu ook in Limburg de eerste mensen zich melden met getuigenissen over misbruik door paters op kostscholen en jongensinternaten.
"Na soortgelijke meldingen vanuit Duitsland of Ierland kon je er bijna op wachten. Ik hoorde dat Hulp en Recht, de in 1995 door de bisschoppen opgerichte instantie waar mensen die zich seksueel misbruikt voelen door geestelijken een klacht in kunnen dienen, de voorbije dagen 34 nieuwe meldingen heeft gehad. Dubbel zoveel als gemiddeld in een heel jaar. Toch denk ik dat het uiteindelijk in Limburg, in Nederland wel zal m40eevallen. Zo goed als alle internaten zijn immers eind jaren zestig gesloten. Hulp en Recht heeft met driehonderd klachten in zekere zin een 'inhaalslag' gemaakt. De meeste gaan over zaken uit de jaren vijftig en zestig."
Hij gelooft niet dat seksueel misbruik nog steeds voorkomt in de katholieke kerk.
...
Maar bedenk ook dat over seksualiteit, zeker toen, niet zo makkelijk werd gesproken. Het was een taboe. In de kerk, maar ook op school en thuis, in je eigen familie. Seks was iets privaats.
...

Denkend aan Holland
zie'k brede rivieren
Droomrig zien we Kerkra' liggen
en de Kerk van Nederland
boerderijen met veel biggen
oude dames met hun krant
En dan denk ik
Landgenoten
breng U zelf niet van de wijs
Maar dank God
opdat gij blank zijt
en nog wel in Nederland

Brendan Behan vertaald.

Geen opmerkingen: