woensdag, maart 03, 2010

De eerwaarden en de mingvazen bij de douairières in de harem: De bedrijfsongevallen van bisschop Ad van Luyn

Meer klachten over seksueel misbruik na schandalen
9 maart 2004
ANP

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft tussen 1998 en 2003 32 klachten binnengekregen over seksueel misbruik in pastorale relaties.
In 2002 waren dat er opvallend veel (twaalf). Die piek is volgens de bisschoppen waarschijnlijk mede veroorzaakt door de publiciteit over seksueel misbruik elders in de wereldkerk, vooral in de Verenigde Staten.

Tussen 1998 en 2000 werd ruim de helft van de klachten ongegrond verklaard, zo blijkt uit het rapport van de bisschoppen ten behoeve van hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek aan Rome. Hoe de verhoudingen in de jaren erna liggen, kon een woordvoerder van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap dinsdag niet achterhalen.

De bisschoppen en de hogere oversten van religieuze instituten riepen in 1995 de instelling Hulp & Recht in het leven om namens hen de klachten te onderzoeken.

Hulp & Recht wil ook hulp en recht bieden aan mensen die seksueel misbruikt zijn in pastorale relaties. De instelling is er bovendien voor degenen die aangeklaagd worden wegens seksueel misbruik.
Onthullingen over gevallen van seksueel misbruik door priesters en over bisschoppen die pedofiele priesters de hand boven het hoofd hielden, stortten de Amerikaanse RK-Kerk enkele jaren geleden in een diepe crisis. Ook elders in de kerk kwamen naar aanleiding daarvan vele gevallen van seksueel misbruik in pastorale relaties naar boven.

Bisdom sleept verzekeraar voor de rechter
Katholiek Nieuwsblad
– 27 augustus 2004 –


“Het bisdom Rotterdam heeft verzekeraar Aegon voor de rechter gedaagd, omdat deze weigert schadevergoeding wegens seksueel misbruik uit te betalen. Het proces gaat echter ver over de grenzen van het bisdom heen.

Eind jaren '90 betaalde het bisdom Rotterdam in opdracht van bisschop Van Luyn bijna 45.000 euro schadevergoeding aan een meisje dat langdurig door een pastoor seksueel was misbruikt. De priester werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De katholieke Kerk heeft 45 jaar lang alle aansprakelijkheidsverzekeringen voor haar werknemers bij verzekeraar Aegon ondergebracht.

Het bisdom deed vervolgens een beroep op zijn aansprakelijkheidsverzekering bij verzekeraar Aegon. Er zou sprake zijn van letselschade veroorzaakt door een werknemer. De verzekeraar wilde aanvankelijk niet verder gaan dan een schikking op fifty-fifty basis, maar het bisdom wil het volledige bedrag. Dat weigert Aegon omdat zij "geen premie" wil zetten op seksueel misbruik van minderjarigen.

Bovendien zou het bisdom niet aansprakelijk zijn voor seksueel misbruik door zijn priesters. Vorige week kwam deze zaak voor de rechter. Die moet nu uitmaken wat volgens de polisvoorwaarden destijds wel en niet werd gedekt. Voor Aegon is de zaak van groot belang, omdat de katholieke Kerk 45 jaar lang alle aansprakelijkheidsverzekeringen voor haar werknemers bij de verzekeraar had ondergebracht. Dat kan betekenen dat alle eventuele zaken die in die periode hebben gespeeld voor rekening van Aegon komen.

In 2001 beëindigde Aegon alle overeenkomsten met de Kerk. Het ligt voor de hand dat de verzekeraar vreest voor Amerikaanse toestanden. In de VS is sinds januari vorig jaar een lange reeks misbruikschandalen aan het licht gekomen. Enkele bisdommen zijn er al bankroet gegaan door de schadevergoedingen. Uit verschillende gerechtelijke uitspraken, waaronder van de Hoge Raad uit 1998, blijkt dat seksueel misbruik wel onder aansprakelijkheidsverzekeringen kan vallen.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad adviseerde de Bond van Verzekeraars in 2000 haar leden seksueel misbruik uit te sluiten. Dat besluit is inmiddels aangevochten door het Clara Wichmann Instituut. Dat heeft een juridisch onderzoek laten uitvoeren en komt tot de conclusie dat er sprake is van ongeoorloofde kartelvorming. Die kan nadelig uitpakken voor de slachtoffers van seksueel misbruik, indien de dader te weinig eigen vermogen heeft.

Het Clara Wichmann Instituut dringt er daarom bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit en bij de Bond van Verzekeraars op aan de collectieve uitsluiting ongedaan te maken.”


Seksueel misbruik in de kerk –
Clara Wichmann Instituut
mei 2004

Op 3 juni houdt het Clara Wichmann Instituut (landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht) in samenwerking met het Interkerkelijk Samenwerkingsverband tegen Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties en de Landelijke Instelling Hulp en Recht een conferentie/studiebijeenkomst over seksueel misbruik in de kerk en de juridische mogelijkheden voor slachtoffers. Binnen de verschillende kerken wordt steeds meer erkend dat seksueel misbruik ook binnen pastorale relaties voorkomt en worden er maatregelen genomen om dit misbruik te bestrijden, waaronder specifieke klachtenprocedures.

Slachtoffers kunnen op basis van deze procedures hun klacht aan de orde stellen binnen de kerk. Daarnaast staan voor slachtoffers ook de 'wereldlijke' procedures open: strafrecht (aangifte bij de politie) en civiel recht (vorderen van een schadevergoeding; contactverbod).

Tijdens de conferentie worden deze juridische mogelijkheden voor het slachtoffer nader onder de loep genomen. Hoe verlopen de verschillende procedures; hoe verhouden ze zich tot elkaar; in welke situatie is welke procedure aan te bevelen, en wie kan het slachtoffer bijstaan?

Plaats: Landelijk dienstencentrum Protestantse Kerken in Nederland, J. Haydnlaan 2a, Utrecht. Informatie en aanmelding: Clara Wichmann Instituut

Geen opmerkingen: