maandag, maart 08, 2010

Als kind: "We wisten wie zijn vingers niet kon thuishouden.Kerkrade Limburgse broeder wist van misbruik in internaat

De Limburger
08.03.10
Door Bjorn Thimister en Annelies Hendrikx

Voor het eerst - zover bekend - geeft een vertegenwoordiger van de rooms katholieke kerk in Limburg toe dat hij wist van seksueel misbruik in een jongensinternaat.

De 72-jarige Gerrie Schobben uit Heerlen, die in de jaren vijftig en zestig als broeder werkzaam was in het jongenspensionaat St. Maria ter Engelen in de Kerkraadse wijk Bleijerheide, wist dat enkele van zijn medebroeders franciscanen daar jongens misbruikten. Dat heeft hij tegenover deze krant bevestigd.

Woordvoerder Stan Hoen van het bisdom Roermond heeft nooit eerder vernomen dat een geestelijke toegaf dat hij wist van seksueel misbruik door andere geestelijken. "Dit hoor ik voor het eerst. Maar het bisdom gaat louter over pastoors en niet over andere religieuzen. Die leggen verantwoording af binnen hun eigen orde.” Het provincialaat van de franciscanen in Utrecht was in het weekeinde niet bereikbaar.

Schobben kwam met zijn ontboezeming nadat hij was geconfronteerd met twee slachtoffers van seksueel misbruik in Bleijerheide, Bert Smeets uit Landgraaf en Luc Kusters uit Venlo. Als kind zat de latere broeder Alfons op het jongenspensionaat en verklaart dat hij toen al verhalen hoorde over seksueel misbruik. "We wisten wie zijn vingers niet kon thuishouden. Ook toen ik broeder was in Bleijerheide deden dergelijke verhalen de ronde.”

Lees het uitgebreide verhaal van broeder Alfons in de maandageditie van de papieren krant.

reacties

Geen opmerkingen: