woensdag, maart 03, 2010

Sex in a very cold war

Misbruik kan kerk veel geld kosten








De Volkskrant
Peter de Graaf
03 maart '10, 07:47, bijgewerkt 03 maart '10, 07:54

DEN BOSCH - De aanhoudende stroom meldingen van seksueel misbruik door priesters kan leiden tot forse schadeclaims voor de katholieke kerk. De meeste zaken zijn weliswaar juridisch verjaard, zegt letselschade-advocaat John Beer, ‘maar verjaring speelt alleen als je er een beroep op doet’. ‘De kerk kan zeggen: we beroepen ons niet op verjaring. Dat zou wel zo netjes zijn.’

Volgens bestuurssecretaris Maria ter Steeg van Hulp & Recht – het katholieke instituut dat zaken van seksueel misbruik onderzoekt – worden alle meldingen onderzocht, ook als ze 50 jaar oud zijn. ‘Zaken van kindermisbruik verjaren bij ons niet. Er wordt altijd met het slachtoffer gepraat. Als de dader is overleden, dan moet de overste van zijn orde zijn verantwoordelijkheid nemen.’

Zij onderstreept dat het betalen van schadevergoeding niet gebruikelijk is. Volgens haar zijn de meeste slachtoffers daar ook niet op uit. ‘Smartegeld is niet de reguliere oplossing die we zoeken’, zegt Ter Steeg. Maar ze erkent dat ‘incidenteel’ wel een schadevergoeding wordt uitgekeerd.

Verenigde Staten
Letseladvocaat Beer verwacht dat meer slachtoffers schade zullen gaan claimen, in navolging van de praktijk in de Verenigde Staten. ‘Het zal ongetwijfeld komen. Slachtoffers kunnen aan groepsvorming gaan doen.’ In de VS, maar ook in Ierland zijn al honderden miljoenen uitgekeerd aan slachtoffers van verkrachting en aanranding binnen de kerk.

Ook zijn collega Martin de Witte voorziet veel schadeclaims tegen de kerk. ‘De kerk kan ondanks de verjaring in het kader van redelijkheid en billijkheid de knip trekken. Voor het slachtoffer is smartegeld een vorm van erkenning van het leed dat is geschied.’ Hij roept slachtoffers op zich te melden.

Dinsdag ontving de Volkskrant opnieuw veel berichten over misbruik door priesters, op zowel internaten als katholieke scholen.





Maar het meer dan cynische van dit nummer zag ik pas gister.
Goddank! ! !
Naiviteit heeft zijn voordelen.

Een cel is maar 2 meter lang, en nou, zo'n metertje of wat breed




Geen opmerkingen: