zondag, maart 14, 2010

Preekwekkers en Jezusgebeden

NRC
zaterdag 13 maart 2010, 12:16 uur

mr drs R. Winter zegt: Seksueel misbruik vloeit voort uit een ongelijke machtsrelatie en een afhankelijkheidsrelatie waarbij het slachtoffer weinig verweer heeft te bieden. In gesloten systemen met veel hierarchie wordt dit geaccepteerd door alle actoren in het systeem, zodat dit systeem door de eeuwen heen in stand kon blijven. Door het systeem open te breken en de mindset te veranderen kan dit worden beeindigd.

In instellingen voor zwakbegaafde meisjes werd seksueel misbruik door hulpverleners van de aan hen toevertrouwde meisjes gerapporteerd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Als oplossing was bedacht om de betreffende hulpverleners bij te scholen. Uiteraard maken niet alle hulpverleners zich schuldig aan het gedrag, maar weten ze vaak wel wat hun collega’s doen.

M.i. is het celibatair leven niet de hoofdreden, aangezien misbruik tegen de wil van het slachtoffer geschiedt. De celibatairen kunnen immers ook met elkaar op vrijwillige basis een (verboden) relatie aangaan. Het lijkt alsof de ongeschreven regel in gesloten systemen is, dat men zich mag vergrijpen aan degene die zich in een afhankelijkheidspositie bevindt en dat het leed door het slachtoffer geaccepteerd diende te worden als z’n lot.


En een - mijn oordeel - bar slecht intervieuw


De stelling van Huub Oosterhuis: katholieke seksschandalen zijn inherent aan het celibaat

Slechte vragen, laffe en gemakszuchtige antwoorden.

En eigenlijk begint dit soort gezwam - gebruik van slachtoffers voor preken voor eigen parochie- mij onwaarschijnlijk mijn neus uit te komen!

Hr. Oosterhuis (c.s.!!), je bent en was al die tijd actor: tijd nu voor je eierwekker!

Blijft natuurlijk de vraag of een intervieuw historisch wel aardig kan zijn door de historisch belachelijkheid.

Geen opmerkingen: