dinsdag, maart 02, 2010

St. Maria ter Engelen; ’Seksueel misbruik in Kerkrade’

KERKRADE (RKnieuws.net) - Berichten over seksueel misbruik in een internaat in ’s Heerenberg hebben geleid tot een stroom van andere klachten over ontucht door geestelijken. Ook in het voormalige jongensinternaat St. Maria ter Engelen in Kerkrade zouden in de jaren ’60 jongens zijn misbruikt, meldt De Limburger.

De melding over het internaat in de Kerkraadse wijk Bleijerheide is afkomstig van Bert Smeets uit Landgraaf en Luc Kusters uit Venlo, die er beiden in die jaren woonden. Volgens hen stonden er regelmatig masturberende broeders naast de bedden van de jongens en werden de jongens geregeld betast.

Pastoor Jan Schafraad van de Maastrichtse Koepelkerk was destijds broeder op het jongenspensionaat, maar zegt nooit iets gemerkt te hebben van seksueel misbruik. "Er werden wel vaker broeders overgeplaatst. Ik weet niet of er een verband was tussen hun vertrek en eventueel misbruik.”

Het Provincialaat Franciscanen in Utrecht, waar het Kerkraadse internaat onder viel, kon gisteren niet reageren.

Kusters en Smeets meldden zich bij de krant naar aanleiding van eerdere berichten over seksueel misbruik bij katholieke instellingen. Landelijk krijgen veel dagbladen soortgelijke meldingen. Een woordvoerder van het bisdom Roermond verbaast zich erover dat slachtoffers naar de krant stappen. "Er is juist speciaal voor deze mensen een landelijke stichting opgericht, Hulp en Recht, die hen terzijde staat.”
Na de melding over het Gelderse ’s Heerenberg riep de overste van de paters salesianen, Herman Spronck, op tot een landelijk onderzoek naar seksueel misbruik op internaten. De bisschoppenconferentie heeft zich daar bij aangesloten. Een zegsman: "Wij willen weten wat de omvang van het misbruik is geweest.”

Slachtoffers uit de jaren zestig en zeventig kunnen geen aangifte meer doen. De verjaringstermijn voor ontucht met kinderen (12 jaar) en verkrachting (20 jaar) is verlopen.

Geen opmerkingen: