donderdag, oktober 25, 2012

Aselme Wasakundi , Jean Pierre Ndulani en Edmond Kisughu : voorzitter Congolese bisschoppenconferentie herhaalt oproep: “Laat ontvoerde assumptionisten vrij!”

ROME (RKnieuws.net) - In een interview met Radio Vaticaan heeft mgr. Nicolas Djomo Lola, bisschop van Tshumbe en voorzitter van de Congolese bisschoppenconferentie, opnieuw een oproep gedaan om de drie ontvoerde paters assumptionisten in zijn land onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten. Ook de synodevaders hebben een oproep gedaan om de priesters, die eind vorige week uit hun klooster in Mbau (Noord-Kivu) werden ontvoerd, meteen vrij te laten.

“We beschikken nog steeds over weinig informatie. Wij weten niet waar de paters worden vastgehouden”, aldus de voorzitter van de Congolese bisschoppenconferentie. Ook de congregatie van de paters assumptionisten beschikt over geen nieuwe bijzonderheden over de ontvoerde paters, zo heeft RKnieuws.net op de hoofdzetel van de congregatie in Rome vernomen.

Storende factor

Over de eventuele oorzaak van de ontvoeringen is mgr. Djomo Lola zeer duidelijk. “Voor velen is de Kerk een storende factor. Zij neemt het op voor de bevolking en verdedigt de veiligheid en de eenheid van het land. Het Congolese volk wil één blijven en in vrede leven. De Kerk wil daartoe bijdragen. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen”, aldus de bisschop.

“De Kerk is slachtoffer omdat zij het algemeen welzijn dient’, stelt mgr. Djomo Lola. Hij meent dat de ontvoeringen te maken hebben met het feit dat de Kerk de activiteiten van de milities in Noord- en Zuid-Kivu veroordeelt. “De milities plunderen de minerale grondstoffen in deze regio om ze te verkopen en met de opbrengst ervan wapens aan te kopen”, aldus de voorzitter van de Congolese bisschoppenconferentie.

Geen opmerkingen: