dinsdag, oktober 09, 2012

Wetenschappers boos over afgezwakte conclusies; Die verwijten zijn onterecht

Verwarmingskeldersrecidivisme

  Hoewel het waarschijnlijk voor het een beetje fatsoenlijk omgaan met Joep Dohmens copyright belangen precies andersom had gemoeten, net als mijn verontschuldigingen aan de Heer Dohmen:

  toegevoegd 10-10-2012

t Was kwestie van panda-brood, Joep! 

Aanbevelingen ‘op de valreep’ geschrapt

Wetenschappers van de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen die betrokken waren bij het onderzoek van de commissie-Samson naar kindermisbruik in de jeugdzorg hebben kritische opmerkingen en aanbevelingen uit hun deelonderzoeken moeten schrappen. De onderzoekers hebben kritiek op de handelwijze van de commissie, onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson.
Rien van IJzendoorn, hoogleraar pedagogische wetenschappen, zegt:
“Rieke Samson heeft ons opdracht gegeven de conclusies en de samenvatting te verwijderen uit ons onderzoeksrapport.”

Greetje Timmerman, hoogleraar jeugdsociologie in Groningen, moest “op de valreep” de aanbevelingen schrappen uit haar onderzoek naar de jeugdzorg tussen 1945 en 2010.

Joep Dohmen
onderzoeksjournalist
NRC /
NRC Next
9/9/2012

Wetenschappers van de Universiteit Leiden zijn boos over de ingreep in hun deelrapport door de Commissie-Samson die kindermisbruik onderzocht.
Ze moesten twee hoofdstukken met kritische opmerkingen schrappen "Rieke Samson heeft ons opdracht gegeven de conclussies en de samenvattingen te verwijderen uit ons onderzoek-rapport', zegt Rien van IJzendoorn, hoogleraar pedagogische wetenschappen.

In de twee hoofdstukken stond flinke kritiek op het managment van Jeugdzorg Nederland, de brancheorganisatie van jeugdzorg-instellingen. De hoofdstukken bevatten ook hardere conclussies over het misbruik dan de commissie Samson wil trekken.Dat het seksueel misbruik nog steeds "ontoelaatbaar hoog'' is, moest eruit. Ook de conclussie dat vooral in tehuizen,
maar ook in de pleegzorg nog onvoldoende bescherming wordt geboden.
In een reactie op het rapport verklaarde Jeugdzorg Nederland gisteren "in het hart" te zijn geraakt. De instantie heeft oud-minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet gevraagd om een onafhankelijke Commissie te leiden, gericht op het voorkomen van seksueel misbruik.

"Het managment van Jeugdzorg Nederland komt er te goed van af in het eindrapport", vindt van IJzendoorn.  " Nergens wordt gemeld dat het maqnagmentteam ons en ons onderzoek heeft vertraagd en zelfs een tijdlang heeft geblokkeerd. Het onderzoek en de methode waren door de universitaire medisch-ethische commissie goedgekeurd en uiteindelijk, na maanden van vertraginen, hebben we ook gelijk gekregen. Toen was het al te laat om het onderzoek nog in volledige omvang uit te voeren.

Van IJzendoorn vindt dat Rieke Samson tijdens haar persconferentie van gisteren Jeugdzorg Nederland merkwaardig genoeg "nog een pluim op de hoed" gegeven heeft door te zeggen datde blokkade te maken had met de zorg voor het welzijn van de kinderen.


Inhoudelijk is er ook een verschil van mening. De onderzoekers vinden dat er in het eindrapport te weinig benadrukt wordt dat vooral opvang in tehuizen slechts in noodgevallen gebruikt moet worden. En dat kindermisbruik al structureel probleem is ingebakken in tehuizen.

"Zet probleemjongeren in gemengde leef-groepen met te weinig staf bij elkaar en je kunt het niet meer in de klauwen houden", zegt van IJzendoorn. ''Een drastische verschuiving naar pleegzorg en andere opvang is dringend nodig"

In reactie heeft de Universiteit Leiden inmiddels het onderzoeksrapport met geschrapte hoofdstukken op internet gezet.

Joep Dohmen
(toegevoegd 10-10-2012)



Rieke Samson zwakte haar gisteren verschenen rapport over misbruik af.
`Anders zet jeugdzorg de hakken in het zand en gebeurt er niets.`

Ze was wat gewend als officier van justitie belast met zedenzaken. Ze zag veel incest/gevallen en wist dat de werkelijkheid altijd gruwelijk is. Zo ging Rieke Samson twee jaar geleden als voorzitter  aan de slagvoor de naar haar genoemde commissie, om onderzoek te doen naar het seksueel misbruik van kinderen die door de overheid uit huis zijn geplaatst.

U is kilheid verweten.
``Ze doen me wel wat die, die verwijten. Zeker omdat ze niet terecht zijn, slachtoffers hebben ruim aandacht gehad gisteren, bij de presentatie van het rapport. En ook eerder, tijdens bijeenkomsten. Natuurlijk kunnen wij niet met 800 slachtoffers praten. Maar kil? In de gesprekken die ik zelf had, heb ik dat nooit van slachtoffers gehoord´´

Het leed raakt u?
``Zeker, maar er heeft helemaal niemand wat aan als ik in huilen uitbarst op een persconferentie of tijdens een slachtoffergesprek. Wat me diep heeft geraakt , is de overweldigende eenzaamheid van zo´n misbruikt kind, dat nergens naartoe kan. Als hij of zij wat zei, werd hij niet geloofd.´´

U riep de verantwoordelijken op tot het maken van excuses. Jeugdzorg Nederland deed dat, minister Opstelten (Justitie, VVD) en staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS, CDA) niet.
`` Dat klopt. Ik vind dat ze die excuses hadden moeten aan bieden. En ik hoop dat ze dat alsnog doen´´

Moet de overheid, net als de Rooms/Katholieke Kerk, een schadevergoeding betalen?
´``Geld komt bij de meeste slachtoffers pas aan de orde na excuses, erkenning en hulpverlening.
Ze hebben meer aan hulp dan aan geld. De regeling van de Rooms/ Katholieke Kerk vind ik nogal fors. Ik ben van de school dat geld niet alles kan vergoeden´´

Ook een doofpotcultuur tegengekomen?
``Kwesties werden binnenskamers gehouden. Ja, dat gebeurde. Zaken zijn niet gemeld om reputatieschade van de instelling te voorkomen. Soms zal er ook wel zijn weggekeken. Maar vergeet niet dat er heel lang anders tegen kindermisbruik werd aangekeken. Pas recent leeft het het besef hoe traumatisch en levensverwoestend het kan zijn´´

Wetenschappers van de universiteit Leiden zeggen dat u hun gevraagd heeft om de harde conclussies en vergaande aanbevelingen te verwijderen uit hun deelrapporten. 
`` Ik heb inderdaad gebeld en gevraagd om dat hoofdstuk weg te halen. Dat was niet hun opdracht. Het trekken van conclussies was onze taak. Meer universiteiten hebben dat verzoek gekregen. Men is vrij om het na ons rapport zelf te publiceren.
Dat onze conclussies uiteindelijk minder hard zijn klopt. Ik had er niets aan om Jeugdzorg Nederland met harde conclussies om de oren te slaan. Als ze dan in een hoekje gaan zitten, gebeurt er niets voor al die kinderen. Die organisatie moet aan de bak en daarom hebben we er al in een vroeg stadium contact gezocht toen de conclussies zioch begonnen af te tekenen.´´

De commissie/Deetman heeft de kerk niet betrokken bij het trekken van conclussies en het doen van aanbevelingen over het kindermisbruik in die kerk. Die kregen de bisschoppen voorgeschoteld.
``Er is een groot verschil met Deetman. Dat misbruik hield globaal op in de jaren tachtig.
Wij praten over het hier en nu, en over kinderen die morgen gevaar lopen.
Als je mensen aan het werk wilt hebben in de jeugdzorg, moet je ze meenemen. Anders zetten ze de hakken in het zand en gebeurt er niets.

Veel van onze aanbevelingen zijn helemaal niet zo nieuw, die liggen er al twintig jaar.
Dat is wat ik wil vermijden, dat onze  aanbevelingen onderin een la verdwijnen´´


Geen opmerkingen: