woensdag, oktober 13, 2010

Nieuwsbrief 2 van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk (27 augustus 2010)

----- Original Message -----
From: .... (Cie. Deetman)
Sent: Tuesday, October 12, 2010 3:54 PM
Subject: Tweede nieuwsbrief commissie-Deetman

De onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft twee ontmoetingen met slachtoffers georganiseerd.

Op 29 september en 1 oktober heeft de commissie twee besloten bijeenkomsten georganiseerd in Utrecht en in Eindhoven. In Utrecht waren 140 deelnemers, in Eindhoven 150. Deze ontmoetingen hadden tot doel om met de aanwezigen van gedachten te wisselen over (de aanpak van) het onderzoek en vooral te luisteren naar slachtoffers en hun ervaringen. Op de bijeenkomsten heeft de commissie ook reacties en suggesties ingewonnen voor haar advies over de hulpverlening aan slachtoffers. De commissie heeft grote waardering voor de moeite die de aanwezigen hebben genomen hun persoonlijke en soms zeer emotionele verhaal met de onderzoekscommissie te delen.

Advies over hulpverlening aan slachtoffers

Naar het zich nu laat aanzien publiceert de commissie in de tweede helft van november het onderzoek naar en het advies over het functioneren van Hulp & Recht. Hierin komt ook de hulpverlening aan slachtoffers aan de orde. Het onderzoeksrapport en advies zijn meteen na verschijning te vinden op de website van de commissie (www.onderzoekrk.nl).

Archiefonderzoek

De commissie wil begin november starten met onderzoek in de archieven van bisdommen, ordes en congregaties. De commissie vat het begrip archief ruim op.

Secretariaat

Sinds de afgelopen zomer is het secretariaat van de onderzoekscommissie ondergebracht bij de Stichting CAOP, die eerder andere commissies heeft ondersteund. Bij voorbeeld de commissie-davids die begin dit jaar haar onderzoek naar de besluitvorming over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak heeft gepubliceerd. Van het secretariaat maakt dr. H.P.M. (Bert) Kreemers als secretaris en onderzoeksmanager deel uit. Hij was eerder secretaris van commissies op het gebied van defensie en van volksgezondheid. Daarnaast is M. (Meyken) Houppermans MSc aan het secretariaat verbonden. Drs. P.C.M. (Paul) Koedijk coordineert het archiefonderzoek. Hij was eerder werkzaam bij het NIOD als onderzoeker naar de val van Srebrenica. Voor het categoriseren en analyseren van de meldingen is dr. W. (Willie) Langeland werkzaam. Zij wordt bijgestaan door C.A.J. (Claire) van den Eeden MA, M.E. (Mechteld) Giesen MA en drs. H. (Henriette) von Muenchhausen. G.J. (Gert Jan) Verhoog is woordvoerder van de commissie. Het secretariaat is te bereiken op e-mailadres reactie@onderzoekrk.nl en Postbus 556, 2501 CN Den Haag.

Geen opmerkingen: