woensdag, oktober 06, 2010

brochure over woonwagenbewoners, Sinti en Roma, internet en zwijgrecht. Haaltje illegaaltje?


Geplaatst door onze redactie op woensdag 6 oktober 2010 om 08:55u (Bron: Bisdom Den Bosch)
DEN BOSCH (RKnieuws.net) - Bisschop Hurkmans heeft dinsdag tijdens een landelijke bijeenkomst in het Bossche klooster Mariënburg uit handen van pater Ton Storcken de brochure ’Van pater tot parochie’ over de geschiedenis van de zielzorg voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma in ontvangst genomen. De publicatie van het Pastoraat voor Woonwagenbewoners Nederland (PWN) behandelt een eeuw zielzorg voor deze bijzondere doelgroep, waarvoor mgr. Hurkmans referent is.De twintigste eeuw is de eeuw van veranderingen voor de woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland. Het leven van de oorspronkelijke reiziger, altijd onderweg om de kost te verdienen, kwam onder druk te staan door telkens weer nieuwe, vaak tegenstrijdige wetgevingen. Uiteindelijk strandde de wagen, waarmee decennialang werd rondgetrokken, op vaste standplaatsen op door de overheid bepaalde woonlocaties. Sommige rondtrekkenden, zoals de Roma, kwamen in huizen terecht.’Van pater tot parochie’ geeft een indruk van de pastorale zorg vanuit de katholieke Kerk. Priesters en religieuzen van orden en congregaties, de paters, fraters en zusters, maar ook talloze vrijwilligers trokken zich het bestaan van de reizende bevolkingsgroepen aan.De pastorale zorg bleef tot ver in de twintigste eeuw categoriaal. Dopen, eerste communies en vormsels gingen buiten de parochiekerk om. Aalmoezeniers en zusters waakten over de godsdienstigheid van de wagenbewoners. Heilige missen vonden plaats in eigen kapelletjes, zoals in het Limburgse ’t Zand. Toen eenmaal duidelijk werd dat deze periode door de deconcentratie van de meeste grote woonwagencentra ten einde liep en de wagens met hun bewoners zich verspreidden over stad en dorp, werd de zorg langzaam maar zeker overgedragen aan het reguliere pastoraat, de parochie dus.


de ramp die niemand zag. nog 's effe spitten, maar het moet een woensdag zijn geweest, in een warme week, in één van die jaren dat dit deel van nederland vroeg vakantie had. Het belang van handjes wapper ouders! De rest weet niet dat er op een hele warme sportochtend buiten het aansluitend speelkwartier abrupt gestopt moest worden omdat er een mogelijk levensgevaarlijke pikzwarte wolk boven die speelplaats hing dus kinderen en verwarde leerkrachten min 1 wiens gezin die paar kilometer verder woont in veel te warme schoollokalen voor verplicht gesloten ramen naar buiten stonden te kijken terwijl om 12 uur de toestemming van de politie even verder op jongens je mag weer ademen er nog niet is dus de veel te weinige ophaalouderen onder overdonderende belangstelling enthousiaste sensatie paniekveroorzakenden stap voor stap gadegeslagen knaries werden: val jij dood of niet?

Wat is het verhaal van de bezitter van rampknaries?

Rampenplannen, rampfunctionarissen met strepen toeters en bellen, ouders en zwijgen. Niet handig als pal na de vakantie er nog wat naar beneden komt en buurtvoorzieningen als een overblijf in de hens gaat en zoveel kinderen op een school ontbreken.

In antwoord op uw vraag Mijnheer Deetman: hoeveel moeders in Congo of zo denkt U dat er bij de verkrachting van hun kinderen vertellen over Boudewijn en Kuifje voorlezen? Als je mazzel hebt verbouwen die snoskommers, met of zonder toestemming van progressieve hittepetitten, als je pech hebt kweken ze parlementariers die onder luid hoerageroep met 2 bakstenen een ander willen castreren. En beschaafde advocaten.

En burgemeesters die in rampenplannen geloven, en stille diplomatie. Ik ook.
Niet in hittemetoten, wél in een VN Kinderrechtenverdrag en de implementatie daarvan

En waarom ik het zag?

Omdat altijd bij rampen in steen voor steenkoude oorlogen domme minachtende idioten het Leven van anderen opeisen in ruil voor een bak linzen op schoot bij een Mensverslindende god die zij als de bruid van een pooier aanbidden en zij voor wie de kruisbesmetting indachtig in de tram werd opgestaan daarvoor verkleinwoordjes, strepen, toeters, en kerkklokken krijgen in plaats van ze naar de zitplaats voor invalide te sturen.
En als altijd: de pooier ziet en zegt dat het goed is: OW'ers with god on our side in het leger van de heer.

Geen opmerkingen: