zondag, oktober 03, 2010

België Veertig nieuwe klachten over misbruik bij Mensenrechten in de Kerk

De Standaard
02 oktober 2010, 20u43
Bron: belga

De voorbije twee weken zijn er veertig nieuwe meldingen van misbruik in de Kerk gerapporteerd. Dat bleek zaterdag op een (H)erkenningsdag van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk in Leuven.

In de zaal in de Vanden Tymplestraat hadden zich honderd slachtoffers aangemeld om over misbruik in de Kerk te praten en over hoe hun belangen kunnen worden verdedigd bij verschillende instanties.
Onder de aanwezigen waren ook slachtoffers uit Wallonië komen opdagen. Er waren vooral veertigers, vijftigers en zestigers aanwezig, maar er vielen ook enkele dertigers te bespeuren.

'De voorbije twee weken zijn er veertig nieuwe meldingen van misbruik gerapporteerd.
Peter Adriaenssens opperde dat de Kerk enkel met een schone lei opnieuw kan beginnen als de paus ontslag neemt. Ik vrees dat dat nog niet genoeg zal zijn, er zitten er daar nog veel die niet in het bezit zijn van een schone lei', zei de woordvoerdster van Mensenrechten in de Kerk, Lieve Halsberghe.

Er werd ook de raad gegeven aan de slachtoffers om niet blindweg naar het gerecht te stappen, maar bij de onderzoeksrechter te gaan aankloppen. 'Als de mensen klacht willen indienen, kunnen ze zich best wenden tot onderzoeksrechter Wim De Troy en bij hem klacht indienen als burgerlijke partij. Hij is de enige in België die onderzoek kan verrichten met betrekking tot misbruik in de Kerk. Ook slachtoffers wiens onderzoek verjaard is, kunnen bij hem terecht. Ik wil benadrukken dat deze procedure volledig gratis is', besloot Halsberghe.

‘Ik denk dat ik vannacht niet goed ga slapen’
Bisschop Bonny woont bijeenkomst misbruikslachtoffers bij
zondag 3 oktober 2010 om 09:25u
LEUVEN (RKnieuws.net) - Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, woonde zaterdag in Leuven een bijeenkomst van tachtig slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk bij.
‘Ik denk dat ik vannacht niet goed ga slapen’, verklaarde hij na afloop.
De bijeenkomst werd georganiseerd door de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. Bisschop Bonny nam deel aan de gespreksgroep die werd gevormd door mannen en vrouwen die als kind door een priester of religieuze zijn gebruikt. Hij verving aartsbisschop Léonard die dit weekend in het buitenland vertoeft.Of de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk onder de indruk is van het signaal van de Belgische bisschoppen? ‘Wij zullen de bisschoppen enkel op hun daden beoordelen’, zegt priester Rik Devillé van de Werkgroep, ‘niet op hun zalvende woorden’.
Met een slechte nachtrust zal Mgr. Bonny dan de enige niet zijn geweest. Hopelijk heeft hij dan ook nog eens nagedacht over een nog een situatie nog maar heel kort voor de Belgische bom barstte met zoveel gevolgen van dien. Je hoeft immers geen professor te zijn om de incestueuze houding te zien. Moge dan die slechte nachtrust goed hebben gedaan.
Je kunt temidden van kennelijke heksenjachten zelfs besluiten niet alleen te luisteren naar wat Rik Devevillé en de zijnen organiseert maar boven een bak koffie en een krantje je hersens te gebruiken en besluiten de telefoon maar eens te pakken om te zien of er her en der niet eens op een vessie gespuugd moet worden.
Onderpastoor op non-actief na klacht
...
De bisschop heeft hem tijdelijk op non-actief gesteld.
Deken Willy Vernimmen: 'Er hebben zich vele jaren geleden inderdaad feiten voorgedaan. We moeten de man ook tegen zichzelf beschermen en bijvoorbeeld niet met kinderen laten werken. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat hem de jongste jaren niets meer kan worden aangewreven.
''Er zijn geen nieuwe feiten die tegen hem pleiten, maar we leven nu eenmaal in een klimaat dat er een heksenjacht wordt ontketend. De bisschop neemt hem momenteel wat in bescherming.
'Pirrong lijkt nochtans de sympathie te genieten van vele parochianen. Hij gaat diensten respectvol voor en de kerk loopt vol als hij voorgaat.
donderdag 18 februari 2010
'Begin 2007 waren we van oordeel dat hij weer klaar was om een parochie te leiden', zegt de Gentse bisschop Luc Van Looy. 'Het gerecht had een uitspraak gedaan, en hij had zijn psychologische behandeling beëindigd. Na lang beraad hebben we geoordeeld dat we hem een nieuwe kans konden geven. Er waren ook geen nieuwe betichtingen. Hij heeft fouten gemaakt, maar die liggen in het verleden.'
Met succes, zo blijkt. 'Sinds Luc Pirrong hier pastoor is geworden, hebben we weer volle kerken', zegt de voorzitter van de kerkfabriek in Heldergem, Marcel Coppens. 'Hij brengt heel goede preken en heeft het kerkgebouw laten opknappen. Ik heb gehoord dat er in zijn vorige parochie een rechtszaak was, maar dat die vooral was ingegeven door ouders die jaloers waren dat hun zoon geen misdienaar mocht worden.'
Andere parochianen weten helemaal van niks, zoals bijvoorbeeld Victorine De Smet, de verantwoordelijke voor het kerkkoor.
'En dat is maar goed ook', zegt Jozef Van de Maele, de dekenaal secretaris van Haaltert. 'Dat hoeft niet breed uitgesmeerd te worden. In deze tijden van priestertekort zijn we al blij dat we een eigen pastoor hebben. Bovendien doet hij zijn werk goed.
'Pastoor Pirrong heeft bij zijn aanstelling drie jaar geleden de raad gekregen om zich niet met jeugdbewegingen en dergelijke in te laten. In zijn mis wordt hij wel door twee misdienaars bijgestaan. De vader van de jongste van die twee ziet daar geen graten in. 'Mijn zoon is al een paar jaar misdienaar. Hij is nu twaalf jaar, en hij doet het heel graag', aldus de vader. 'Correct en begeesterend''
Er is ook geen enkele aanwijzing dat er iets zou kunnen gebeuren. De pastoor is heel correct en begeesterend. Ik kan me niet inbeelden dat dit gespeeld is. Nog voor Luc hier is aangekomen, had ik via mensen in Geraardsbergen al gehoord dat er een klacht was geweest, maar dat die weer was ingetrokken. Ik had me daar verder geen vragen bij gesteld, ik heb hem daar ook nooit over aangesproken.'


Krap twee maanden later zaten er kogels in enveloppen,zag de hele wereld archiefdozen vliegen en nu slaapt een bisschop misschien niet zo goed...
Hoe slapen die slachtoffers die deze incestueuze vuilnis boven hun bak koffie in een krant vonden? Hebben zij of iemand uit hun gezin koffie gezet voor een bisschop die eens achter zijn bureau en de micro vandaan kwam en langs ging?Al was het maar om die deken eens buiten te hangen om te luchten.
Danneels verloor zijn gezicht internationaal om mindere platvoeten

Of word je geacht geen slachtoffer meer te zijn waneer je een schade vergoeding kreeg?

Geen opmerkingen: