woensdag, oktober 27, 2010

Consensus over oprichting bijzondere commissie seksueel misbruik

26/10/10
De Morgen

De Kamer roept binnenkort een bijzondere commissie in het leven die zich moet buigen over seksueel misbruik. Verschillende partijen werkten vandaag in een informele werkgroep een consensus uit. De bijzondere commissie kan na de Allerheiligenvakantie al uit de startblokken schieten, is uit goede bronnen vernomen.

Naar aanleiding van de verhalen die naar boven kwamen over seksueel misbruik binnen de kerk, pleitte een aantal partijen voor de oprichting van een parlementaire commissie die het dossier moet uitspitten. Sp.a, Open Vld en de groenen (Ecolo en Groen!) waren voor een onderzoekscommissie. Een reeks andere partijen - onder meer de andere Franstalige partijen - waren dan weer voor een bijzondere commissie.

Terwijl er vorige week nog geen akkoord kon worden gevonden, kwam het dinsdag in de informele werkgroep wel tot een compromis. Bedoeling is dat er een bijzondere commissie komt die zich indien nodig na drie maanden kan omvormen tot een onderzoekscommissie. De commissie gaat zich buigen over seksueel misbruik in gezagsrelaties, vooral binnen de kerk. De commissie, die op 7 april volgend jaar haar conclusies klaar moet hebben, zal bestaan uit 13 leden.

Morgen volgt nog een vergadering om de tekst van het wetsvoorstel in een definitieve plooi te leggen. Indien alles goed gaat, wordt het donderdag tijdens de plenaire vergadering al in overweging genomen. (belga/adb)

Geen opmerkingen: