maandag, oktober 18, 2010

Bisschoppenconferentie weigert groepsgesprek met slachtoffers seksueel misbruik En alweer: die zaak stinkt!

De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk is verontwaardigd omdat de bisschoppenconferentie een aanvraag tot een groepsgesprek met slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk heeft afgewezen. Woordvoerder Jürgen Mettepenningen van de bisschoppenconferentie stelt dat de deur wel open blijft voor individuele slachtoffers.

De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk had eind september gevraagd of er een ontmoeting mogelijk was tussen de bisschoppen enerzijds en de werkgroep en een afvaardiging van slachtoffers anderzijds. De bedoeling was dat de bisschoppen zouden luisteren naar de noden van de slachtoffers van seksueel misbruik.

Afzonderlijk
Maar zaterdag deelde monseigneur Guy Harpigny, de bisschop van Doornik, aan de werkgroep mee dat die ontmoeting niet zal plaatsvinden. "De bisschoppenconferentie gaat niet in op uw vraag om ontvangen te worden door de bisschoppen. De bisschoppen houden eraan elk slachtoffer afzonderlijk te ontvangen", luidde het antwoord, volgens de mededeling van de werkgroep.

"Wij stellen vast dat ze nog altijd dezelfde manier van denken toepassen als voorheen", stelt de werkgroep verontwaardigd.
Jürgen Mettepenningen, de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, bevestigt dat het verzoek van de werkgroep werd afgewezen. "Maar dat betekent uiteraard niet dat we niet naar de slachtoffers willen luisteren", benadrukt hij. "Alleen zijn wij niet gewonnen voor een luistersessie in groep. Ieder slachtoffer heeft zijn eigen verhaal. Het is voor ons dan ook belangrijk om dat eigen verhaal te horen", aldus de woordvoerder. "We hebben al vele slachtoffers individueel beluisterd en we zullen dat ook blijven doen", luidt het nog. (belga/sps) .

Geen opmerkingen: