woensdag, september 08, 2010

Wir haben es nicht gewusst! Woordvoerder Danneels:Danneels moet gewoon zijn mond houden

Danneels zegt dat hij pas onlangs de omvang van het kindermisbruik binnen de kerk heeft ingezien . "Dat dat zo'n groot probleem was, ben ik me pas gaan realiseren toen de eerste zaken in de openbaarheid kwamen in de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland. Hij beseft wel dat er een probleem was: "Maar dat was geen vloedgolf, zoals vandaag."

"De hele samenleving is pas laat gaan inzien welke blijvende schade seksueel misbruik de kinderen toebrengt. Het klopt dat in het verleden al te vaak aan damage control werd gedaan." Hij geeft ook toe dat de schade die de pedofilieschandalen in de kerk hebben aangericht "enorm" is.

In het gerechtelijk onderzoek heeft de kardinaal alle vertrouwen, maar daarover wil hij discreet blijven. "Ik heb niets dan waardering voor meneer De Waele (die hem heeft ondervraagd, nvdr.) en de manier waarop hij de ondervragingen leidde."

Met Vangheluwe zelf heeft Danneels geen contact meer gehad sinds het pedofilieschandaal is losgebarsten en de Brugse ex-bisschop zich terugtrok in Westvleteren.

...
wo 08/09/2010 - 08:17
Volgens Toon Osaer, de woordvoerder van kardinaal Godfried Danneels, is het niet aan Danneels om in naam van de kerk te spreken. "De verklaringen die hij aflegde, zijn vooral een persoonlijke weergave op wat is gebeurd", zegt Osaer. Hij vindt net als Rik Torfs (CD&V) dat het nu aan Roger Vangheluwe is om "een signaal te geven".
"De kardinaal was mentaal en fysiek niet in staat om eerder uitspraken te doen over de zaak", zegt Osaer. "Daarom heeft het zo lang geduurd eer hij zelf naar buiten kwam."

"Ik wil er ook op wijzen dat Danneels met pensioen is. Hij heeft geen verantwoordelijkheid meer en het interview is vooral een persoonlijke weergave van wat er is gebeurd. Het is niet aan hem om het toekomstbeeld van hoe de kerk ermee moet omgaan, vorm te geven", zegt Osaer
....
En ook Joke komt met de mannetjes (sexe-neutraal) achter de troon van de staat binnen de Staat : Piet Rentinck en zijn stal.

Geen opmerkingen: