woensdag, september 15, 2010

Hasselts meisje misbruikt door non: "Ik kan niet de enige zijn"

Oh soete suyv're Maaghd, laat onze boosdoeners hun gestreepte pakken blijven dragen wanneer hij met schaamte sit en prijckt opdat wij kunnen blijven knip oogen

14 september 2010, 08:38

Onmacht en teleurstelling: dat is wat P.F. (62) uit Hasselt voelde toen de commissie-Adriaenssens vrijdag het eindrapport bekend maakte. Zij werd als jong meisje seksueel misbruikt door een zuster in het kindertehuis waar ze opgroeide. “Ik heb het er heel moeilijk mee dat Adriaenssens zegt dat hij géén dossier over misbruik door nonnen heeft”, vertelt ze.
P. was thuis met zeven kinderen. Toen haar mama op sterven lag, is ze samen met haar zusje en broertje geplaatst in een Limburgs weeshuis van een Nederlandse congregatie. Bijna twee jaar lang werd ze misbruikt door één van de zusters die instond voor de opvoeding van de meisjes.

"Na eerste maandstonden"

“Hoe oud ik exact was toen het de eerste keer gebeurde, weet ik niet meer. Het was een week of twee nadat ik voor het eerst mijn maandstonden had gekregen en het is anderhalf tot twee jaar blijven duren", begint P. haar verhaal.
"Soms werd ik ‘s nachts wakker gemaakt. Soms lag ik ook gewoon wakker, zodat ik kon horen of ze naar mijn bed kwam. Ze deed me pijn aan mijn borsten en vanonder. Heel af en toe kon ze lief zijn - dan streelde ze mij en zei ze hoe mooi ik was. Maar meestal was ze heel ruw en venijnig. Ze vernederde me ook graag en plein public."

"Duiveluitdrijving"

P. vertelde haar verhaal aan een andere zuster van de congregatie, die haar geloofde. De twee hielden nadien nog een tijd contact via brieven.
"Op een bepaald moment heb ik aan haar gevraagd of ze moeder-overste op de hoogte wilde brengen", gaat P. verder. "Maar toen bekende ze dat ze mijn verhaal al had verteld aan een andere zuster die mij mee heeft opgevoed. En zij geloofde het niet. Ze vonden dat duiveluitdrijving de enige manier was om mij nog verder te helpen. Ik heb het contact verbroken."
“Door de heisa rond Vangheluwe heb ik beseft dat ze mij gewoon gesust hebben", besluit P. "Daarom heb ik mij gemeld bij de commissie-Adriaenssens. Ik wil dat er gerechtigheid geschied is voor ik dood ga en hoop dat andere meisjes die hetzelfde hebben meegemaakt nu de moed hebben om het stilzwijgen rond seksueel misbruik door zusters te doorbreken. Het kan toch niet dat ik de enige ben die ooit door een non werd misbruikt?"

Hanne De Belie

Mijn moeder moet een leuk mens zijn geweest, met een verlegen mooie meidenlach en het benul om de Hokey Cokey te dansen met een zwarte kok bij het te eten geven aan Canadezen en haar kinderen. 's Lands wijs, 's Lands eer, niet alle pancakes zijn blijkbaar hetzelfde, die van mijn moeder kennelijk lekkerder.
Maar als Maria met de inktpot nog net an kan, wil dat nog niet zeggen dat de deegroller of pannekoekenpan mag rijzen.

Heer, laat die resonerende grafstemmen die mij steeds weer deelgenoot maakten van dit mysterie maar de kans niet kregen te vertellen dat zij van gladiolen hield en tomatensla niet groen was, nooit, helemaal nóóit niet uit mijn oren verdwijnen!

Geen opmerkingen: