dinsdag, maart 24, 2009

FSSPX priesterlijke zingeving: waartoe zijn wij op aarde








toegevoegd 24032009 0.38u

’Gebaar van verzoening’
Pius X broederschap verplaatst diakenwijding op verzoek Vaticaan
Geplaatst door onze redactie op woensdag 25 maart 2009 om 00:05u

MENZINGEN (RKnieuws.net) - De omstreden Pius X priesterbroederschap heeft op verzoek van de H. Stoel besloten de wijding van een aantal subdiakens aanstaande zaterdag te verplaatsen van Zaitskofen in Duitsland naar het officiële Pius X seminarie in Ecône in Zwitserland. De verplaatsing van de plechtigheid van het seminarie van Zaitskofen naar Ecône kan te maken met een uitspraak van de bisschop van Regensburg Mgr. Gerhard Müller, in wiens bisdom het seminarie ligt. Hij zei onlangs dat het “illegale” seminarie in Zaitskofen gesloten moet worden.

“Dit besluit mag worden gezien als een gebaar van verzoening na het opheffen van de onterechte veroordelingen die zijn uitgesproken over de bisschoppen van onze broederschap en de felle reacties die daar op volgden”, schrijft de generale overste van de Pius X broederschap, Mgr. Bernard Fellay (foto) op de Pius X website. Situatie Pius X niet volmaakt

Mgr. Fellay schrijft dat de Pius X broederschap het betreurt dat sommige episcopaten van de situatie hebben geprofiteerd om een openlijke aanval op de paus te openen. “Wij weten dat de situatie waarin wij verkeren kerkrechterlijk gezien onvolmaakt is. Dat is niets nieuws en heeft veel te maken met de crisis die door de kerk waart. Het heeft geen zin zich op het recht te beroepen om het leven van onze priesterbroederschap te doven”, aldus Mgr Fellay.“Wij walgen van Duitse episcopaat”

En passant levert Mgr. Fellay felle kritiek op de Duitse bisschoppen. “Wij walgen van de houding van het Duitse episcopaat, dat niet ophoudt zijn onbarmhartige vijandschap jegens ons te tonen en iedere vorm van naastenliefde ontbeert. Wij worden door hen net zo behandeld als de paus zich behandeld voelde toen hij in zijn brief van 10 maart schreef dat er vol haat op hem is ingehakt”.

Andere wijdingen gaan gewoon door

De diaken- en priesterwijdingen die zijn voorzien op 30 mei en 27 juni aanstaande gaan gewoon door. “Er is nooit sprake geweest dat die zouden worden opgeschort. Juist dan zou de welwillende daad van de H. Stoel kunnen worden uitgelegd als een poging om de Pius X broederschap te laten stikken”, aldus Mgr. Bernard Fellay.

Joost Middelhoff

Geen opmerkingen: