zaterdag, maart 28, 2009

Mgr Dadeus Grings, Porte Alegre waiting for his ex-communiation

Braziliaanse aartsbisschop relativeert Holocaust
Geplaatst door Theo Borgermans op zaterdag 28 maart 2009 om 08:30u

RIO DE JANEIRO (RKnieuws.net) - Mgr. Dadeus Grings, de aartsbisschop van Porte Alegre in het zuiden van Brazilië, heeft vrijdag een polemiek doen ontstaan door te stellen dat de katholieken en de zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog meer vervolgd werden dan de joden.
’De joden spreken van zes miljoen doden. Maar hoeveel katholieken werden slachtoffer van de Holocaust? Het waren er 22 miljoen in het totaal’, verklaarde de aartsbisschop in een interview.

In het interview zegt de aartsbisschop ook dat de joden stellen dat zij de grootste slachtoffers zijn van de Holocaust. "Maar de belangrijkste slachtoffers waren de zigeneurs want zij werden uitgeroeid’, aldus aartsbisschop Grings. (tb)

Schisma in Brazilië ten einde
Geplaatst door onze redactie op zaterdag 19 januari 2002 om 00:00u

SAO PAULO, Brazilië (RKnieuws.net) - Vrijdag keerde een grote groep aanhangers van de in 1988 geëxcommuniceerde bisschop Lefebvre terug in de Rooms-Katholieke kerk. Daarmee kwam er een einde aan een schisma van meer dan een kwart eeuw in de katholieke Kerk van Latijns-Amerika.

Volgelingen van de ultraconservatieve bisschop Lefebvre verwierpen een aantal van de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Deze hervormingen betroffen onder andere de mogelijkheid om de Eucharistie in de volkstaal te vieren, waarbij de priester niet langer met de rug naar het volk stond. Ook stonden de traditionalisten afwijzend ten aanzien van de houding van het Vaticaan ten aanzien van andere godsdiensten. Lefebvre, die in 1991 overleed, legde in 1970 zijn bisschopsambt in Tulle neer en stichtte een seminarie in Econe (Zwitserland), waar men de liturgische vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie naast zich neerlegde.

Na de wijding van 13 priesters, zonder de toestemming van de paus, kwam het in 1976 tot een eerste breuk. Toen Lefebvre in 1988 zonder toestemming ook bisschoppen wijdde kwam het tot een definitief schisma tussen Rome en de Lefebvre-aanhangers. Sinds die tijd heeft het Vaticaan veel moeite gedaan om de aanhangers van Lefebvre te bewegen terug te keren naar de Rooms-Katholieke kerk.

De groep in Brazilië die deze stap nu daadwerkelijk zet, bestaat uit bisschop Licinio Rangel, 26 priesters en zo´n 28.000 lekengelovigen. De priesters zullen zich aansluiten bij de apostolische administratie Jean Marie Vianney, die direct onder de paus valt. Ze hebben gehoorzaamheid aan de paus gezworen, maar krijgen toestemming om de Eucharistie te blijven vieren op de oude wijze.

Een vertegenwoordiger van het Vaticaan, Kardinaal Dario Castrillon Hoyos, verklaarde het conflict officieel beëindigd tijdens een ceremonie in de Sao Salvador Kathedraal in Campos.

"We voeren de opdracht van Christus uit om elkaar lief te hebben", zei Kardinaal Hoyos over de historische verzoening.


Maar ik blijf toch een probleem houden.
Die avond, 't lijkt zo'n duizend jaar geleden, dat ik -eindelijk- het bestaan van
Tutsies en Hutu's ontdekte.
Er was genocide en een buurman stukje verderop voor nodig, voor het eindelijk tot mij doordrong dat zij bestonden.
Misschien wel dat ik daarom , blij dat ze hun gang maar gaan, die volkomen achterhaalde processies van Mrg Punt door Amsterdam en die gay pride parade zo hartgrondig verfoei.

Geen opmerkingen: