Ze maken zich zorgen. Communicatiewetenschappelijke zorgen. Geen theologische zorgen. Het gaat ze om communicatie. Niet om inhoud.
Logisch, het zijn geen theologen. De vraag is alleen of inhoud en communicatie los verkrijgbaar zijn.
Het reformatorisch pleidooi voor de Bijbel in de volkstaal zou zonder boekdrukkunst zinloos geweest zijn. Toevallig was de boekdrukkunst net uitgevonden. Toevallig?
Zo is er een verband tussen de opkomst van de radio en de opbloei van de evangelicals. Met de radio kon je, voor ’t eerst, mensen thuis aanspreken. Er was wel een maar. De boodschap moest eenvoudig zijn en eenduidig. En dat was, en is, de evangelicale boodschap. De Bijbel Gods onfeilbaar Woord. De mens een zondaar die verlossing behoeft door Jezus’ kruisdood. Een overzichtelijke ethiek met de bekende vier keer Tegen. Tegen abortus, euthanasie, seks buiten het huwelijk en homoseksualiteit. Zo schiep de radio een evangelicale gemeenschap over ras, sekse, geografie en klasse heen.
Radio heeft iets anoniems. Bij de stem vul je zelf een spreker in. Bij televisie is dat anders. Televisie is mannetjesmakerij. Je vertrouwt de brenger van de boodschap. Of je vertrouwt hem niet.
rest artikel
En wat deed de paus nog meer daar in Luanda ? radio Ecclesia.
"- garantir o direito dos Angolanos à informação; - difundir valores evangélicos, de modo a tornar a sociedade angolana mais justa, fraterna e solidária; - respeitar e participar no desenvolvimento integral da pessoa, que implica as dimensões culturais, transcendentais e religiosas do homem e da sociedade angolana; - criar um espírito de tolerância, respeito e convivência pacífica entre todos os angolanos."
A actual programação, é emitida em FM 97.5 MHz para Luanda e arredores e via Internet (Emissão Online;">Emissão Online ), com 24 horas de emissão diária.
Cordaid
Vier jaar geleden werd, na 30 jaar oorlog, de vrede getekend tussen de strijdende partijen in Angola. Sindsdien is het redelijk rustig en maakt het land een geweldige economische groei door. Dit laatste komt echter alleen ten goede aan een kleine elite en gaat samen met een groeiend deel van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft. Voor echte en duurzame vrede is democratie en burgerlijke vrijheid van fundamenteel belang. Vrije toegang tot goede informatie is daarbij essentieel. De Angolese bevolking heeft nauwelijks toegang tot zulke informatie. De media zijn in de praktijk het monopolie van de staat, die eenzijdig informeert via de enige landelijke krant en de enige landelijke omroep nl. de radio en TV van Angola.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten