vrijdag, maart 20, 2009

Femidom !!! Pope: year of the priests: education is the most important, not the condoms.Too much Latin: Failing women, witholding protection.

Galileo was een mannetje!!

Magnificat anima mea Dominum
Et exultavit spiritus meus in Deo salutari meo.


Bisschop wil ’condooms voor vrouwen’
Geplaatst door Ben Lange op vrijdag 20 maart 2009 om 17:50u

HAMBURG (RKnieuws.net) - Bisschop Hans-Jochen Jaschke van Hamburg heeft zich ’zonder taboes’ over het thema condooms uitgesproken. De bisschop schreef in de krant Die Zeit: Wie aids heeft en seksueel actief is en wie met wisselende partners omgaat, moet anderen en zichzelf kunnen beschermen. Daar moet je over kunnen praten.

Dat betekent volgens de bisschop geen taboes op het onderwerp condooms, maar ook geen mythen in omloop brengen. Condooms kunnen beschermen, maar mannen weigeren vaak condooms te gebruiken. Daarom hebben vrouwen eerder hulp nodig. Er zouden bijvoorbeeld eigen condooms voor vrouwen moeten komen. Dan kunnen ze zichzelf beschermen.
Volgens bisschop Jaschke zit de kerk niet in een sinistere anti-condoom-hoek van waaruit ze mensen wil intimideren. Maar christenen behoren wel verantwoordingsvol met seksualiteit om te gaan.


Belang van vrouwencondoom al jarenlang onderbelicht

Talloze vrouwen zijn in ontwikkelingslanden al onnodig gestorven doordat beleidsmakers het vrouwencondoom bewust negeren. Dat melden Oxfam International en de World Population Foundation in hun rapport 'Failing Women. Withholding protection', dat zij op 6 augustus presenteerden in Mexico-Stad tijdens de Internationale Aids Conferentie.

Het enige, werkzame vrouwenpreventiemiddel
Het vrouwencondoom bestaat al vijftien jaar. Het is, aldus het rapport, het enige middel voor vrouwen om zichzelf te beschermen tegen tegen soa's en tegelijkertijd ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Eén model

Toch is er maar één model op de markt en zijn er geen verbeteringen aangebracht sinds de uitvinding in 1993. Het rapport noemt het 'schandalig' dat er zo weinig geld en aandacht voor is. Vrouwencondooms zijn daardoor veel te duur en haast niet te krijgen.

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib: "De hiv-epidemie treft nu meer vrouwen dan mannen, vooral in Afrikaanse landen beneden de Sahara.

Miljoenen vrouwen zouden niet besmet zijn als zij het vrouwencondoom hadden gehad." Meer investeringen nodig

In tien jaar is nog geen vier miljoen euro besteed aan de ontwikkeling van een nieuw vrouwencondoom, maar aan andere technologieën om hiv te voorkomen alleen al in 2006 meer dan 640 miljoen. Daardoor is de prijs ten opzichte van mannencondooms hoog. Dertien miljoen euro is genoeg is om nieuwe vrouwencondooms op de markt te brengen, de concurrentie te stimuleren en de prijs te verlagen, aldus het Oxfam-rapport.

Oproep Oxfam roept alle regeringen en internationale organisaties op vrouwencondooms op te nemen in hun beleid voor gezinsplanning en hiv-preventie. Karimi: "Iedereen kan erbij winnen. Vooral jonge vrouwen, de meest kwetsbare groep."

- Bekijk het filmpje van Oxfam Novib waarin zij hardnekkige vooroordelen over het vrouwencondoom wegneemt op YouTube .

Dit filmpje is ook vertoond tijdens de presentatie van het rapport in Mexico.-

Download het rapport 'Failing Women. Withholding protection'.


Geen opmerkingen: