zaterdag, maart 14, 2009

brazilie steekspelletjes over de rug van een kind en haar moeder.



Vaticaan verdedigt excommunicatie moeder verkracht meisje
Hilversum (Van onze redactie) 8 maart 2009 - Het Vaticaan heeft de excommunicatie verdedigd van alle direct betrokkenen bij een recente abortus op een tweeling in Brazilië. De twee foetussen "hadden het recht om te leven", aldus kardinaal Giovanni Battista Re gisteren in de Italiaanse krant La Stampa.

( L'interruzione volontaria di gravidanza «e' sempre soppressione
di una vita innocente»

Padre Gianfranco Grieco, capoufficio del Pontificio consiglio per la famiglia, evidenzia che «la Chiesa non puo' mai tradire il suo annuncio, ossia difendere la vita dal concepimento fino al termine naturale, anche di fronte a un forte dramma umano come la violenza su una bimba». La missione della Chiesa, puntualizza Grieco, «e' la difesa della vita, dunque ognuno di noi deve porsi in un atteggiamento di grande rispetto rispetto a questo gravissimo dolore»)
Bishops repudiate abuse of girl who underwent abortion in Brazil
Rio de Janeiro, Brazil, Mar 10, 2009 / 03:26 pm (CNA).- The leadership of the National Conference of Bishops of Brazil...
The bishops expressed their bewilderment at what had happened to the girl.
...
According to the bishops, an awareness of human rights “leaves no room for any kind of violence, especially against children and women. In this concrete case, we reject the rape and sexual abuse suffered by the girl.”
However, they noted, “what is protected by law does not always coincide with what is in accord with ethical principles and moral values. For us, the Lord’s commandment, Thou shalt not kill, will always take priority.”
Given the complexity of the case, we regret that it has not been faced with the serenity, tranquility and time that the situation demanded.

Zwitserse bisschop: ‘Kerk moet excommunicatie afschaffen’
Hilversum (Kipa/Apic/Van onze redactie) 13 maart 2009 - De Kerk moet stoppen met het hanteren van excommunicatie. Dit heeft de Zwitserse hulpbisschop Pierre Farine van Geneve eergisteren tegenover Radio Vaticana gezegd.

‘Straf treft verkeerden’Volgens de bisschop treft deze straf vaak de verkeerden en nooit de talloze openlijke zondaars zoals de maffia of mensen die hun volk uithongeren of hun werknemers niet betalen.

De Korte kritisch over excommunicatie na abortus bij 9-jarige
Hilversum (Van onze redactie) 13 maart 2009 -

Bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden heeft grote moeite met de excommunicatie van alle betrokkenen bij een abortus bij een 9-jarig Braziliaans meisje. “Hier had barmhartigheid boven het recht moeten gaan”, zei De Korte vanmorgen in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland.
...
De Korte zei dat het in de katholieke traditie altijd een ‘morele lijn’ is geweest dat het leven van de moeder mag worden beschermd als dat door een zwangerschap wordt bedreigd. Hij zei zich ‘meer thuis’ te voelen bij het oordeel van enkele Franse bisschoppen die gisteren hun verontwaardiging uitspraken over de excommunicatie, dan bij het standpunt van kardinaal Re en enkele Braziliaanse bisschoppen.

Politiek steekspel
De Korte vermoedt dat over het hoofd van een ‘heel tragische casus’ een politiek steekspel wordt gevoerd rond de voorgenomen liberalisering van de Braziliaanse abortuswet. Daar heeft hij moeite mee. “Ik denk dat wij als Kerk in eerste instantie een heel pastorale houding moeten aannemen naar een 9-jarige meisje dat nog helemaal niet in staat is om moeder te worden en naar de anderen die daarbij betrokken zijn.”

Aartsbisschop Recife gedesavoueerd
Braziliaanse Kerk komt terug op excommunicatie

Geplaatst door Theo Borgermans op zaterdag 14 maart 2009 om 01:00u
RIO DE JANEIRO (RKnieuws.net) - De Braziliaanse bisschoppenconferentie heeft de aartsbisschop van Recife gedesavoueerd die eerder van de week de moeder van een negenjarig meisje excommuniceerde omdat zij haar abortus liet uitvoeren bij haar dochtertje dat zwanger was van haar stiefvader.

Mgr. José Cardoso Sobrinho, aartbisschop van Recife, had de excommunicatie verantwoord door te stellen dat de gepleegde abortus een misdaad is in de ogen van de Kerk en dat de goddelijke wet boven die van mensen staat.Volgens mgr. Dimas Lara Barbosa, secretaris-generaal van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, handelde de moeder van het kind onder druk van de artsen die stelden dat het meisje zou sterven indien de zwangerschap niet werd onderbroken. Om deze reden kan zij niet geëxcommuniceerd worden, aldus de bisschop.
Vaticaanse prelaat heeft nu ook kritiek op excommunicatie
Geplaatst door Theo Borgermans op zondag 15 maart 2009 om 00:05u

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Mgr. Rino Fisichella, voorzitter van de pauselijke Academie voor het Leven, heeft kritiek op de beslissing om de moeder van het negenjarig Braziliaanse meisje, bij wie abortus werd uitgevoerd na verkrachting door haar stiefvader, te excommuniceren. Dat meldt l’Osservatore Romano.
’Alvorens aan excommunicatie te denken, was het noodzakelijk te denken aan het veilig stellen van het leven van het onschuldige meisje", aldus mgr. Fisichella.



Pope: no one has the Gospel for himself alone, it is a gift for all

Geen opmerkingen: