zaterdag, maart 14, 2009

Brazilie en excommunicatie : "De bisschoppen moeten zich niet als scherprechters maar als herder gedragen" (concilie van Trente)

Gisteren crashte er een vliegtuigje in Goiana, Brazilie.
Een vader en zijn 5 jarige dochter op slag dood.
Afschuwelijk.
Maar een verschrikkelijk bericht door de rest van het verhaal, over Brazilie's seksueel geweld tegen kinderen en vrouwen.

De vader eerder die week herkent als verkrachter door een 13 jarig slachtoffer, neemt zijn dochter mee, gooit onderweg zijn vrouw uit de rijdende auto, steelt een vliegtuigje en crasht.

Onderzoek van een ziekenhuis voor vrouwelijke geweldslachtoffers in Sao Paulo toonde aan dat 40 % van de patienten kinderen zijn.
Meer dan 1 miljoen illegale abortussen per jaar, 250 000 vrouwen die behandeld moeten worden tgv dergelijke abortussen. (bron IPAS)

Automatische excommunicatie door de Katholieke Kerk in dat land met haar machismo en sex misdaden tegen kinderen en vrouwen bij dit 9 jarig misbruikte meisje?
Met morgen een publieke voorstelling georganiseerd door parochiepater Rodrigues?

Die gecrashte vader had leren vliegen met een computerspel. Flightsimulator. Wat zou deze priester hebben geleerd deze week over excommunicatie, boetedoening en die Goede Herder?



Bisschoppen tegen excommunicatie moeder 9-jarig meisje

Geplaatst door Theo Borgermans op vrijdag 13 maart 2009 om 11:05u
PARIJS (RKnieuws.net) - Enkele Franse bisschoppen protesteren tegen de excommunicatie die werd uitgesproken tegen een Braziliaanse moeder die abortus had laten uitvoeren bij haar 9-jarige dochter die verkracht werd door haar stiefvader.

’Liefde en barmhartigheid spreken sterker door in het evangelie dan veroordeling en uitsluiting’, aldus mgr. Norbert Turini, bisschop van Cahors.

Mgr.Gerard Daucourt heeft een open brief geschreven aan de aartsbisschop van Recife die de excommunicatie uitsprak. ’Met Uw daad hebt U voor een schandaal gezorgd in de ogen van veel mensen’.

Het Vaticaan verdedigde eerder al de excommunicatie. (tb)


Op de site van het bisdom Gap en Embrun laat inmiddels ook die bisschop, Mgr. Jean-Michel di Falco, zijn overdenkingen over de vele vragen weten aan gelovigen en mannen en vrouwen van goede willen in zijn diocsees. "De bisschoppen moeten zich niet als scherprechters maar als herders gedragen"
(Concilie van Trente)

Waarom de letter van de wet boven de geest ?
Waar is de boodschap van de liefde van Christus?
Wat zou Hij in een soorgelijke situatie hebben gedaan? Zou hij ze veroordeeld hebben?
Wie zijn wij om bij wijze van automatisme te veroordelen?
Waarom deze publiciteit?
Waarom dit ontbreken van medeleven, maar een lik op stuk, zonder reflexie ?
Waarom die urgentie van de regel?
...
...
Je kunt je afvragen of de aartsbischop van Recife de omstandigheden die de ernst van de handelingen voldoende verzachten en tot uitzonderingen nopen voldoende in overweging heeft genomen. Het doel is het principe dat ieder leven heilig is. Maar door de omstandigheden te verwaarlozen en zich te haasten om te straffen riskeerde hij het een les te geven in de logica van de repressie met behulp van het kerkelijk strafrecht, die op gespannen voet staat met verzoening met beschuldigden.

Zonder enige twijfel is de mamma van dit kleine meisje dubbel overweldigd door de tragiek van de familiesituatie dat zij al lang ondergaat en door haar ontering verbonden aan de publiciteit rond de excommunicatie.

Het concilie van Trente (Sessie XIII, artikel 1) herinnert de bischoppen eraan zich niet als de scherprechter te gedragen maar als herders. Dat wil zeggen als liefhebbende vaders met compassie speciaal voor de beproefden. (Artikel 2214 § 2 van de Wetboek van het canoniekrecht van 1917).

De ethiek betreurt het schaamteloze uitstallen van persoonlijke drama's, het winstgevend exploiteren ervan en het daartoe creeeren van een schandaal. In zulke pijnvolle situaties staan slechts de liefde, het luisteren, de persoonlijke dialoog en respectvolle discretie ter beschikking.

Jesus zegt dat de Christus niet is gekomen om de wereld te veroordelen maar om haar te redden. (Joh. 12, 47). En Heilige Johannes, terwijl hij de gelovigen aanspoort niet het kwade te doen, herinnert hen er ook aan, dat wanneer zij het kwaad wél begaan, Christus zijn leven heeft gegeven om de weg van liefde, de vergeving te openen, van de genade en de verzoening.

Gap, le 13 mars 2009

(! let op dit is mijn vertaling! niet frans-sprekend, geen theoloog of jurist en bovendien -hoe hard ik ook probeer het correct te snappen: ik kan met mijn kennis met de beste wil van wereld merk ik niet ander dan partijdig snappen. Mijn vertaling, zeker mijn weergave, is dus niet correct! Maar misschien is dat juist wel wat mij met de mans bedenkingen ontroert. Zo staat er een zin die in elke andere situatie gewoon hebben kunnen gaan over een beslissing waarbij het kind met het badwater wordt weggegooid....verre van de schrijvers zorgvuldigheid of mijn wens. Ik realiseerde me dat alleen al mijn geworstel voor een integere vertaling al deel van het drama is . Zoals m'n hierdoor ervaren ontroering erbij ook mijn diep ervaren respect is voor die medische staf die ik, op - geautomatiseerd -kerkelijk commando weiger te zien - zeker in deze situatie - als minder zorgzame, fatsoenlijke en liefhebbende mensen als ikzelf ben. Integendeel zelfs! )

Geen opmerkingen: