donderdag, maart 28, 2013

Peddelende barbaren passeren Lobith 1 mei


De jeugdzorg slaagt erin 1 mei het kader gereed te hebben waarmee uitvoering wordt gegeven aan de aanbevelingen van de commissie-Samson. Dit is de verwachting van Hans Kamps, voorzitter van het bestuur van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, en André Rouvoet, voorzitter van de onafhankelijke commissie die in november met het oog hierop door de sector is ingesteld.

In de afgelopen maanden is door de commissie, de brancheorganisatie en de aangesloten instellingen hard gewerkt aan de totstandkoming van een kwaliteitskader dat beoogt seksueel misbruik in de jeugdzorg te voorkomen. Er is steeds van uitgegaan dat hiervoor ongeveer een half jaar nodig was. Betrokkenen laten weten dat het kwaliteitskader inderdaad begin mei gepresenteerd zal kunnen worden.

Van de zijde van de commissie-Rouvoet is overigens in het overleg met het bestuur van Jeugdzorg Nederland de krachtige aanbeveling aan de sector gedaan om niet te volstaan met het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie-Samson. Uitvoering daarvan is absoluut noodzakelijk en een voortvarende implementatie van het kwaliteitskader is dus geboden, maar naar het oordeel van de commissie behoort de sector vervolgens een verdiepingsslag te maken naar een systeem dat de aanpak van seksueel misbruik integreert in het veiligheidssysteem van de instellingen. Seksueel misbruik staat immers niet op zichzelf.

Voorzitter Hans Kamps heeft instemmend gereageerd op deze aanbeveling: "Wij hebben de commissie-Rouvoet gevraagd om de lat hoog te leggen. Natuurlijk zijn we ons er goed van bewust dat dit allemaal veel van de sector vergt, maar het is voor ons een erezaak om er alles aan te doen om de veiligheid van de kinderen die aan onze instellingen worden toevertrouwd zoveel mogelijk te borgen."

Over de wijze waarop na 1 mei invulling zal worden gegeven aan de aanbeveling van de commissie zal het bestuur van Jeugdzorg Nederland zich binnenkort buigen.

Geen opmerkingen: