dinsdag, maart 12, 2013

Kinderbeschermingsarchieven: Meersenhoven




Itteren

- Huize ‘Meerssenhoven’ (Broeders van de H. Josef Heerlen tot oktober 1961, daarna Broeders Franciscanen van Bleijerheide sinds 1962)
Internaat voor rooms-katholieke debiele werkende jongens van 15-21 jaar, met 30-35 plaatsen in 1963. Ten tijde van de toelatingsprocedure 1955-1956 komen er klachten binnen bij broeder Alexius (bestuurslid afdeling Internaten). Op 27 december 1955 stuurt directeur Werner aan bestuurslid broeder Amantius een ‘klein dossiertje’ over Meerssenhoven, waar het ‘een grote janboel’ zou zijn (dit klachtendossier is niet in het archief teruggevonden). Hij acht een

onaangekondigd bezoek nodig. Deze inspectie door Werner en de bestuursleden Amantius en zuster Elise vindt begin januari 1956 plaats. Hun oordeel blijkt gunstig en de klachten, aldus Werner aan Alexius (16.1.1956), komen kennelijk van ‘onoordeelkundige zijde’ en kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen. Voor nadere informatie verwijst hij naar ‘het verslag van de werkbespreking onder punt 21’ (niet in het archief teruggevonden). In december 1956 wordt Huize Meerssenhoven als lid toegelaten. Toch gaat het fout. In de loop van 1959 bevatten de bestuursnotulen van de afdeling internaten enkele bedekte opmerkingen over een echec en ‘problemen’ in de instelling. Volgens een bezoekrapport van Werner (24.9.1959) zit de inrichting onder de capaciteit als gevolg van ‘de omstandigheid dat een minder gelukkig verleden is afgesloten’. Per 1 oktober 1961 sluiten de broeders van Heerlen plotseling het internaat en zijn van plan in het gebouw hun noviciaat te vestigen. Het verslag van een gesprek van Werner met de Roermondse vicaris-generaal Van Odijk en enkele religieuze oversten (10.10.1961) meldt: ‘Het waren minder gelukkige omstandigheden waaronder ze dit besluit moesten nemen’. Het bisdom Roermond verbiedt de vestiging van het noviciaat en het KVK probeert zo snel mogelijk een congregatie te vinden die het internaat overneemt. Dat worden de Broeders Franciscanen, met sterke steun van het KVK. De aard van de problemen wordt nergens in de stukken genoemd.

[Arch. KVK, inv. 72 en 108]

Geen opmerkingen: