woensdag, maart 13, 2013

Female Cancer Foundation(FCF) 10 euro een fles azijn en een zaklantaarn Mijn moeder had 6 kinderen, er bestond nog geen weduwnaarspensioen

“Elke 2 minuten sterft er onnodig, een vaak nog jonge, vrouw in de wereld aan baarmoederhalskanker”.


“Help baarmoederhalskanker de wereld uit”

Door middel van een zeer eenvoudige en kosteneffectieve methode is het mogelijk het aantal gevallen van baarmoederhalskanker met ongeveer 90% terug te dringen.

In een enkel bezoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker worden vastgesteld door het beoordelen van de cervix na het aanstippen van de baarmoederhals met 3% azijnzuur (tafelazijn). Een witte verkleuring (aceto-white) duidt veelal op een premaligne afwijking en kan direct worden behandeld met bevriezing. In Nederland worden op deze manier wratten behandeld. (aanstippen met vloeibare stikstof). Deze vloeibare stikstof is overal verkrijgbaar, waar ook Coca Cola wordt gedronken. Kosten van een volledige behandeling is minder dan €10,00.

Alle vrouwen, die seksueel actief zijn en dus met het HPV (Human Papilloma Virus) besmet kunnen zijn, komen in aanmerking voor deze behandeling.

De behandeling kan vanwege haar eenvoud uitgevoerd worden door, daarvoor door het FCF opgeleide, verpleegkundigen en verloskundigen. De trainingsperiode voor deze hulpverleners is meestal 2 dagen. Alle behandelingen worden uitgevoerd door lokale mensen (vrouwen). Bewustwording van vrouwen wordt bewerkstelligd in het kader van “Sexual & Reproductive health and Rights”.


In de wetenschap dat de vrouw in de meeste landen in de wereld de spil is van het gezin en de economie, maakt de impact van het overlijden van deze vrouwen immens.

Vrouwen in de Derde Wereld lopen een zeer groot risico baarmoederhalskanker te krijgen. Het is de meest voorkomende kankersoort in de Derde Wereld.(Cervixcarcinoom is volgens de WHO een “armoede gerelateerde ziekte”). Daarom wordt het project met name uitgevoerd in Afrika (onder de Sahara), het Verre Oosten (Indonesië en hopelijk in 2012 Bangladesh) en Zuid Amerika en het Caribische gebied (Suriname).

Doordat we lokale vrouwen opleiden en samenwerken met Overheidsinstellingen en NGO’s in de betreffende landen is duurzaamheid gegarandeerd.



Geen opmerkingen: