dinsdag, maart 12, 2013

Driehuis: Mellona en de haarnetjes , er ging 1 opgevouwen haarnetje in een envelop, maar 2 000 bekers in één doos?



Driehuis

- Dossier huize ‘De Voorzienigheid’ te Driehuis (Zusters van ‘De Voorzienigheid, Amsterdam)
Bescheiden map, waarin gunstige bezoekrapportage. Een klacht over ‘fabriekswerk’ door de kinderen in hun vrije tijd te verrichten (1961) lijkt KVK-directeur F. Werner na uitleg van de directrice zr. Germana niet terecht: het werk is vrijwillig en wat er verdiend word, wordt voor de meisjes gespaard als zakcent. Derhalve ‘bewust pedagogisch verantwoord handelen van de directrice’.
[Arch. KVK, inv. 100]

En inmiddel kan ik niet eens wat anders dan in lachen uitbarsten
Dit stukje kan niet anders dan waar zijn, da's vast een leuk gesprek geweest:
En laat vooral de onzin prachtig zien.

Werner, bij een glaasje sigaretten op de pers en 't doosje ernaast, ongetwijfeld -dergelijk volk hoort niet in de spreekkamer waar zijn personeel zit  - boven aan tafel bij Germana, nog een kopje koffie? Ach Zuster Jacinta, zou U mijnheer..,  dank U zuster ..., 
De beschaafde lach van Werner die geen nee kan zeggen  maar  opgelucht - moest je door naar 't Raphael, Werner? -  bijtend   in de standaard  roomboter reerug, waarvan er drie op een schoteltje op het blaadje liggen  Nou nog eentje dan...  het niet niet in zijn hersens halend te vragen naar de leeftijd van die vrijwillige zakcent verdienende koters


Gode zij gedankt en geprezen voor mijn rillingen in het gesprek met Laetitia die een paar jaar terug dezelfde toer op hing in ons gesprek,  het verantwoord pedagogisch handelen inclusief.
We wisten tenslotte precies wat de koekjes kostte
en hoeveel de haha overheid daarvoor ter beschikking stelde.


Germana, je had 'm op z'n snuffert moeten slaan !

Wat jullie daar zaten te doen was het legitimeren van een Staat die het verdomde om fatsoenlijk te betalen voor de Zorg! 

Jullie beschaafd theater, waarin  ongetwijfeld Werner KVK-directeur  naast de leeftijd ongetwijfeld ook  "vergat" even te vragen wat die koters dan wel van dat vrijwillig verdiende zakgeld moesten doen,  laat staan dat hij zal hebben gevraagd naar welke werkzaamheden er ná  die fabrieksarbeid dan toch wel voor de net effe ouderen was, was het naaien van kinderen !!

Het  antwoord moet je kunnen vinden bij  het opvolgwerk bij de schoonmaakkosten van de internaatsschool; de linoleum-wasklossen hebben nergens in Trix en Fix gestaan,
en  wordt - na de tussenstop bij  de families in de omgeving met hun hitje - zou wel 's vervolgd in de boekhouding van het Antoniusziekenhuis, ik heb - te lang te jong voor dat werk, de foto's van de privé-oplossing van de econoom nog wel.

Kwam het uit de koker van De Dokter,  die van Steenwijk?
Geloof het nooit, lijkt me warschijnlijker dat die de moed niet had om te vragen wie er daar eigenlijk van de ratten besnuffeld was.

Dank voor de tip Deet em je archiefonderzoeker om het  nog in mijn dagboek zittende stukje van dat krankzinnige tafel zeilen bestek-etuitje, huisvlijt van Bonefatio,  waarvoor, dankzij 3 minuscule vork-gaatjes betaald moest worden,  maar uit dat dagboek te halen en in te leveren bij een archief voor kloosterleven.

Fantastisch dat dit verslagje bestaat.

Maar als zovaak bij archiefsnippers: je moet het wel kunnen lezen.

Om te weten dat  uitgerekend dit theater  eén van de instrumenten  is geweest in het oneindige schuldbesef dat we cadeau kregen. En  zo karakteristiek voor De Voorzienigheid
dat er zelfs een prachtige en heel  realistische foto serie van bestaat, die wervings exemplaren van Laetitia in haar spreekkamer aan de Elandstraat. 

Een glaasje Almdudlec misschien, Mijnheer Werner, voor U weer door gaat?  Naar het bisdom? En laat Uw vrouw vooral niet aarzelen U volgende keer haar nylons  mee te geven.
Wij zijn voorzien in een prachtig ophaal systeem.

Met een pokkehaakie boven een glaasje verdwijnt elke ladder ! 

Dan hebben we het niet over de ladders die horen bij de brandveiligheid in dat Toevertrouwde Pand. maar de gezien de prijs van de kousen noodzakelijke arbeid. 


Man, man, man, Deet, hejij effe een leuk archiefstuk laten vinden.

Ik heb er nog wel een paar bij, nota's en sommen in mijn dagboek !   . Géén sommen uit AVV I of II., niet onwaarschijnlijk  wél over hoe je de reiskosten naar dat examen in Haarlem bij elkaar kreeg, of - heel zeker - dat treinkaartje voor dat zeldzame familiebezoek na veel gedonder mogelijk wanneer er weer 's een voogdes was langs geweest.

Mischien zelfs nog wel over die fiets, de Courage, huur en latere aanschaf  om naar school te kunnen, die ik jaren later terug vond in een vele centimeters dik Sociale Dienst dossier in Amsterdam. 

Sommen over uitzichtloosheid van die Voorzienigheids karakteristieke schuldslavernij, die tot onderlinge diefstal leidde.


En tot mijn prachtige kersenmond bij V & D.  Er kunnen in IJmuiden nooit meer kersen zijn  gegeten als dat jaar dat ik na het lijkenhuis dat ziekenhuis niet meer in ging. Was het verschil in pedagogisch inzicht of het risico van een buitenschool en  de waanzin ?

 Nee hoor Werner,  die uitleg was niet van Germana.  't Was 't  Congregatie-amtwoord. 

Je gelooft toch niet dat ze daar in De Goede Herder het exclusief recht op hadden?

Man, man, Deet, wat een papiertje, .man
Daar wil ik mijn dagboek voor slopen!!

Stuur me vooral een kopietje  van dat velletje in ruil. Dan zorg ik wel voor de verdere distibutie ervan  onder de nageslachten.

Mooi, Germana !

Ja, je was een mammoedt.
Ja, je had 'm op z'n snuffert moeten slaan !
Of  Theodora dat hebben laten doen 
Moet toch mogelijk zijn geweest, ze vonden je toch allemaal wel geweldig.

En daar hadden ze geen ongelijk in !
Maar ze hadden de verkeerde redenen.
Desalniettemin... je was heel zuinig op die kinderen.

Waardoor er nooit iets kon.

 Theater dat doden heeft opgeleverd,  inclusief een  veertig jaar na datum een krijsende pater

Omdat absolutisme géén verantwoord pedagogisch systeem is.

Dát kwam er op dat terrein waarschijnlijk pas bij Mijnheer de Opvolger van Theodoor ! 

Ook een leuk mens.

Goddank haalde die het (ook) niet in zijn hoofd om in een korte broek te komen,
 maar had ie hersens. En een pedagogisch verantwoord systeem !
Gewoon een boekhouding  met  uitleg ipv. financiele manipulerende sekreten.
Maar of  ie dat nou wel van een katholieke kinderbeschermingspedagoog had??

Ik vrees van niet.
Hij had respect voor een mammoedt...


Enne uh, mocht iemand ooit die nonnen de pil hebben zien inpakken,  zelfs door Zr. Josef afgekeurde hosties voor het Missiehuis wellicht, moge hij/zij/het zijn/haar/hetjes mond openen. 


 




Geen opmerkingen: