donderdag, juni 28, 2012

Centrum voor Arbitrage Seksueel Misbruik Al 239 mannen-dossiers seksueel misbruik door geestelijken

27/06/12

 Het Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik heeft reeds 238 dossiers ontvangen van slachtoffers van seksueel misbruik in een pastorale relatie. Dat bleek in de Opvolgingscommissie Seksueel Misbruik in de Kamer. Verslaggever Renaat Landuyt (sp.a) vermoedt dat nog een 150 slachtoffers zich zullen melden tegen de einddatum eind oktober van dit jaar.
 
Een dozijn dossiers werden aan de aanvragers overgemaakt voor een reactie op de opmerking van de stichting Dignity, die door de bisschoppen en religieuze oversten opgericht werd om in hun naam op te treden in de procedure. Daarna kan de Permanente Arbitragekamer (PAK) een poging tot verzoening opstarten.

142 dossiers werden reeds geanalyseerd en doorgestuurd naar Dignity. In alle gevallen is de dader een man. In nagenoeg alle dossiers wordt een financiële compensatie gevraagd, blijkt uit het verslag dat de twee experts in de commissie uitbrachten.

Slachtoffers
Een kleine twee derde van de slachtoffers (154) is Nederlandstalig en ruim een derde (84) Franstalig. Er is ook één Duitstalig slachtoffer. Er zijn 43 vrouwen en 256 mannen (82,1%). Drie kwart van de slachtoffers is tussen 50 en 70 jaar oud. Acht slachtoffers hebben niet de Belgische nationaliteit - vijf de Nederlandse en telkens één de Congolese, Duitse en Franse nationaliteit. 17 slachtoffers wonen vandaag in het buitenland, van wie 7 in Nederland en 3 in Frankrijk.

Een slachtoffer op zeven liet zich bijstaan door een advocaat. 18 advocaten verleenden bijstand in één dossier, één advocaat in niet minder dan 17 zaken.

Hele land
De slachtoffers zijn over het hele land verspreid, wat volgens Landuyt bewijst dat het misbruik wijdverspreid was. De meeste dossiers kwamen uit de provincies Antwerpen (15,77%), Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant (elk 13,96%). Uit Waals-Brabant, Namen en Luxemburg kwamen het minste dossiers (4,95%).

Geen opmerkingen: