vrijdag, augustus 27, 2010

NL Deetman bijeenkomsten, buuf, mag ik je burka effe lenen?


----- Original Message -----
From:
Sent: Friday, August 27, 2010 1:38 PM
Subject: commissie-Deetman: bijeenkomsten op 29 september en 1 oktober
Bijlage: Nieuwsbrief 1 van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk (27 augustus 2010)

Geachte heer, geachte mevrouw,

De afgelopen maanden heeft u mij een e-mailbericht of brief gestuurd. U heeft spontaan gereageerd en mij op indringende en vaak schrijnende wijze ingelicht over wat u of een van uw naasten, familieleden, vrienden en cliënten, is overkomen. Heel vaak had ik bij het lezen van uw berichten de behoefte om uw stem te horen en van u te vernemen hoe de commissie waar ik voorzitter van ben met uw meldingen kan omgaan. Graag had ik ook wat teruggezegd. Met een aantal van u is inmiddels gesproken en nog meer gesprekken zullen volgen. Dat motiveert de commissie die seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk onderzoekt (kortweg de commissie-Deetman) en geeft ons ook extra informatie die in het belang is van het welslagen van een wetenschappelijk, gedegen, onafhankelijk en diepgaand onderzoek.

De commissie is vlak voor de zomer begonnen met haar werkzaamheden. Bij deze mail treft u een nieuwsbrief aan met informatie over de activiteiten van de commissie. De commissie kan haar werk alleen goed uitvoeren als ze dat in een goed en regelmatig contact met u doet. Het is mijn bedoeling u op de hoogte te houden van het werk van de commissie. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 4 oktober a.s. en wordt vervolgens tweemaandelijks aan u toegezonden. Als zich tussentijds belangrijke ontwikkelingen voordoen, attendeert de commissie u uiteraard hierop.

De commissie wil ook graag rechtstreeks contact met u. De commissie heeft inmiddels ruim 900 meldingen ontvangen. Bij Hulp & Recht zijn 1700 meldingen binnengekomen. Deze 1700 melders krijgen binnenkort de vraag of zij ermee instemmen dat hun melding wordt doorgestuurd naar mijn commissie. Daarmee ontstaat voor de commissie een omvangrijke en buitengewoon belangrijke hoeveelheid gegevens over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Hiermee kan de commissie vervolgstappen nemen: (aanvullende) vragen aan de melders, gericht archiefonderzoek, gesprekken met en navraag bij betrokkenen en verantwoordelijken.

Over deze aanpak en de vragen die bij u als slachtoffer en melder leven over de aanpak van het onderzoek organiseert de commissie twee bijeenkomsten:

· De eerste bijeenkomst is 29 september .......(*)
.

· De tweede bijeenkomst is op 1 oktober ......(*)

Beide locaties bevinden zich op loopafstand van respectievelijk NS-station en Bij beide locaties zijn ruime parkeermogelijkheden aanwezig. Bij beide bijeenkomsten ben ik aanwezig om naar uw wensen te luisteren en hierop te reageren. Ook andere leden van de commissie zijn aanwezig. De bijeenkomsten staan onder leiding van Maria Henneman.

De bijeenkomsten zijn besloten. Heel veel personen die zich bij de commissie hebben gemeld hebben aangegeven dat ze hechten aan vertrouwelijkheid. Voor zover in haar vermogen ligt zal de commissie de vertrouwelijkheid bij deze bijeenkomsten natuurlijk proberen te garanderen. Zo vragen we u om uw komst van tevoren aan te melden. De commissie kan echter niet uitsluiten en moet u er dan ook op wijzen dat plaats en tijd van beide bijeenkomsten bekend worden bij een breder publiek en bij de media. Dit kan betekenen dat u – als u besluit naar een van deze bijeenkomsten te komen – bij aankomst, bij de entree van beide locaties, geconfronteerd kunt worden met de aanwezigheid van media. Maar ook als de media uit respect voor uw privacy een zorgvuldige afstand bewaren kan wat u zegt tijdens deze bijeenkomsten bekend worden buiten de kring van aanwezige slachtoffers, leden en medewerkers van de commissie.

U kunt zich voor één van de twee bijeenkomsten aanmelden door een e-mail met uw naam (voorletters en achternaam) naar reactie@onderzoekrk.nl te sturen. Vanzelfsprekend vraag ik u aan te geven of u de bijeenkomst op wilt bijwonen. Graag ontvang ik uw aanmelding uiterlijk 6 september a.s. Om praktische redenen vraag ik u het volgende:


Meld uw komst naar de bijeenkomst:
op 29 september .....(*)

of

op 1 oktober .......(*)

Meld uw naam in uw reactie
Stuur uw reactie naar reactie@onderzoekrk.nl of naar de Commissie-Deetman, Postbus 556, 2501 CN Den Haag


Ik zie uit naar uw komst. Wat met de slachtoffers is gebeurd, vraagt om een goed contact tussen de commissie en u. Deze bijeenkomsten zijn hiervoor een belangrijke stap.

Met de meeste hoogachting,
drs. W.J. Deetman
voorzitter

(*) ondanks mijn bezwaar tegen de uitsluiting van de pers, dit deel van de mededeling met volle instemming weggehaald. De mogelijkheid van camera of microfoonovervallen mag hier geen deel van uit maken.
De keuzes bij schrijvende pers zijn anderen.
Blijft nog even de vraag hoe je dit aan Teheran uitlegt


Geen opmerkingen: