woensdag, augustus 25, 2010

DEN HAAG - Tot dusver hebben zich ruim 900 slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk gemeld bij de commissie-Deetman. Die doet onderzoek naar dat misbruik.
De commissie gaat dit najaar twee of drie grote bijeenkomsten met slachtoffers organiseren. Ze krijgen allemaal een persoonlijke uitnodiging van Deetman.

De commissie wil tijdens deze ontmoetingen, die met het oog op de privacy een besloten karakter zullen hebben, niet alleen slachtoffers informeren. ‘We willen bovenal luisteren naar de slachtoffers en hun ervaringen’, zegt Deetman in een interview met de Volkskrant. ‘Anders wordt het onderzoek wel erg afstandelijk en formeel.’

Hulp en zorg voorrang
In mei werd Deetman door de r.k. kerk aangesteld als voorzitter van de onderzoekscommissie. Hij vindt dat hulp en zorg aan slachtoffers absolute voorrang moeten krijgen De ex-minister wil een alternatief hulp- en zorgkanaal creëren dat los staat van Hulp & Recht, het katholieke instituut dat misbruik door priesters en religieuzen onderzoekt.

‘Veel slachtoffers hebben geen vertrouwen in Hulp & Recht. Dan moet je naar alternatieven kijken. Het is belangrijk dat de hulp een institutioneel kader krijgt.’

Deetman hoopt zijn advies voor hulpverlening aan slachtoffers al dit najaar te presenteren. Het hele onderzoek wil hij in november volgend jaar afronden. Hij roept ook nadrukkelijk daders op zich te melden . ‘Er hebben zich al enkele daders gemeld bij de commissie, maar we hopen dat dat aantal na onze oproep zal toenemen. Ze hebben schade aangericht aan de kerk .
Maar ze hebben vooral schade aangericht bij de slachtoffers.’

Gezien mijn kontakt met nog maar de afgelopen weken met Gods ambtenaren, de blikken minachtende groene marsvrouwtjes schijnen bij Hulp en Recht onuitputtelijk te zijn - "nee hoor, wij hebben niets met het verleden te maken, wij zijn allemaal nieuw en nu hebben we 4 commissies en U mag ook een brief schrijven aan de voorzitter" - werkelijk geen overbodige luxe. Maar ze hebben waarachies mijn dossier -2004 - gevonden. Nu ik de norrit nog. Om dat dossier vroeg ik tenslotte niet.

Geen opmerkingen: