zaterdag, augustus 21, 2010

HErkenningsdag Leuven 2 oktober 21010 Van slachtoffer tot overlever.

DeWereldMorgen.be
vr 20.08.10

Van Slachtoffer tot Overlever

Doel

De Werkgroep organiseert een HErkenningsdag waar slachtoffers-overlevers aan het woord kunnen komen, hulp en steun vinden bij lotgenoten en waar ze in groepjes kunnen verder praten over bepaalde thema's. De Werkgroep wil stem geven aan slachtoffers-overlevers van seksueel misbruik in de Kerk en slachtoffers-overlevers laten weten dat ze niet alleen zijn en dat ze bij lotgenoten hun verhaal kwijt kunnen.

De werkgroep bestaat uit volgende personen:Norbert Bethune, Rik Devillé, San Deurinck,
Lieve Halsberghe, Ilse & Luc Theuwis-Verwielen

In deze stuurgroep bestaat de afspraak dat al wie zich als slachtoffer-overlever bij hen meldt kan rekenen op het vertrouwen dat gegevens niet aan derden worden doorverteld zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon zelf.
Niemand hoeft zich dus ook niet als slachtoffers-overlever te “outen” op deze Herkenningsdag.

Er worden ook geen lijsten verspreid. In de werkingsgroep wordt gewerkt rond vier onderstaande categorieën (1-4).Maar uiteraard zijn mensen uit groepen 5-7, medestaanders, ouders, partners, vertrouwenspersonen of ondersteuners, ook van harte welkom.

Vlaamse Werkgroep Mensenrechten in de Kerk:
Een woordje toelichting door Rik Devillé

De Vlaamse Werkgroep Mensenrechten in de Kerk (bestuur: Rik Devillé en anderen) organiseert voor slachtoffers-overlevers van seksueel misbruik door geestelijken een HErkenningsdag.
In 1992, bij de start van de werkgroep, noemden we het probleem niet pedofilie of seksueel misbruik (in de kerk) maar "seksueel machtsmisbruik".
Op basis daarvan zijn volgende, zeven categorieën gevormd allen machtsmisbruik door clerici.

1. Seksueel kindermisbruik (tot 12 jaar)
2. Seksueel jongerenmisbruik (12-18 jaar)
3. Seksueel misbruik van volwassenen(bvb. misbruik in slotkloosters, of andere zware machtsposities)
4. Geboorten onder X(moeders die anoniem hun kinderen verplicht moesten afstaan, zwanger gemaakt werden toen ze nog minderjarig waren) à

Deze vier groepen worden meegeteld voor de HErkenningsdag

De onderstaande groepen worden NIET meegeteld voor gerechtelijke ‘seksueel misbruik dossiers’:
5. Mislopen priesterrelaties
(waar de partner – vrouw – meestal het slachtoffer van is machtposities bvb. in het onderwijs, het einde van de relatie verliest de vrouw haar job in het onderwijs, … omdat de priester haar zo kan pesten vanuit zijn machtspositiein diezelfde school)
6. Priestervriendinnen
(de groep Philotea): clandestiene relaties.
7. Machtsmisbruik in arbeidsrelaties
Bvb. gepensioneerde pater die zijn leven ‘vrij’ heeft geleefd in Congo, nu naar België terugkeert, en hier niet meer in een klooster kan aarden, kan het klooster niet verlaten
omdat hij van zijn overste dan geen inkomen meer krijgt (een overste die heel zijn leven bvb. vertikt heeft de sociale zekerheid van de pater in orde te zetten)


Dit zijn de grote lijnen in de verschillende probleemvelden.

Praktisch

Wanneer? 2 oktober 2010, van 9.30 u. (onthaal) tot 16.00 u.
Waar? Seniorama, Vanden Tymplestraat 35, 3000 Leuven
Op een kleine wandelafstand van het station van Leuven.
Deelnemingsprijs? 10 euro(zaal, middagmaal en drankjes inbegrepen/ ter plaatse te betalen bij de inkom)
Inschrijving kan tot 25 september via mensenrechtenindekerk@gmail.com of via het adres van de voorzitster van de werkgroep:
Linda Opdebeek Panoramalaan 81560 Hoeilaart


Noot
Personen onder de 18 zijn niet toegelaten.De pers is niet toegelaten tot de activiteiten van de dag zelf. Wie problemen heeft voor babysit mag dat altijd laten weten. De werkgroep probeert een oplossing te zoeken, maar kan nu nog geen opvang garanderen.

Geen opmerkingen: