donderdag, augustus 05, 2010

Geplaatst door onze redactie op woensdag 4 augustus 2010 om 22:00u
(Bron: Brabants Dagblad)

TILBURG / GOIRLE (RKnieuws.net) - Frater Eugenius (86) uit Tilburg levert zijn koninklijke ridderorde en de Zilveren Eremedaille van de gemeente Goirle in, vanwege een geval van seksueel misbruik begin jaren tachtig.

De frater erkende op 12 mei van dit jaar dat hij een destijds 11-jarige jongen seksueel misbruikte. De frater was toen hoofd van de St. Jozefschool en een van de drijvende krachten achter het jongerenwerk in het dorp.

De frater ontving de ridderorde in 1984 en de gemeentelijke onderscheiding in 1995. Door er afstand van te doen wil hij ’uitdrukking geven aan mijn grote spijt’. [...]

Het Brabants Dagblad sprak onlangs met twee slachtoffers van de frater. Hun verhaal staat donderdag in de krant.
Remco (39, niet zijn echte naam) reageert opgetogen, als hij hoort dat de frater zijn onderscheidingen inlevert. "De eerste belangrijke stap voor mij was op 12 mei, toen hij zijn schuld bekende. Dit is voor mij een belangrijke tweede stap in de erkenning."

TILBURG (ANP)
Brabants Dagblad - Frater Eugenius van Dongen doet afstand van een koninklijke en een gemeentelijke onderscheiding na zijn bekentenis dat hij zich bijna dertig jaar geleden aan seksueel misbruik schuldig heeft gemaakt. Algemeen overste Broer Huitema van de Congregatie van de Fraters van Tilburg heeft dat woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht op de internetpagina van het Brabants Dagblad.

Frater Eugenius kreeg in 1995 een eremedaille van de gemeente Goirle. In de plaats was veel ophef ontstaan over zijn bekentenis over het misbruik met een 11-jarige jongen. Door afstand te doen van de eremedaille en zijn koninklijke onderscheiding wil de frater uitdrukking geven aan zijn grote spijt, schrijft hij in een brief aan het gemeentebestuur. ,,Het spijt me voor degenen die ik slachtoffer heb gemaakt, maar ook voor allen wier vertrouwen ik nu heb beschaamd.''

De frater heeft de oorkonde die bij de medaille hoort, meegestuurd. De medaille kon hij niet teruggeven omdat die destijds samen met het lintje is gestolen.

Geen opmerkingen: