zaterdag, augustus 28, 2010

Danneels wilde zaak-Vangheluwe geheim houden; de rk mestvaalt.


Gossie, zou ik een bandrecorder mee moeten nemen naar die club van Deetman?
Gevolgd door - niet voor de eerste keer - dat schietgebed na mijzelf die vraag stellen, wanneer gaat er eentje schieten.

Niet onwaarschijnlijk was de man die inmiddels "De Neef" is geworden een leuk jong, die een volwassen vent - een oom - vertrouwde, om zichzelf terug te vinden als een volwassen man die niet twee volwassen andere kerels een onwaarschijnlijke knal voor hun kop verkoopt maar bandopnames moet geven aan een krant.

Wat is er bij een mens kapot gemaakt wanneer je je gedwongen voelt bandopnames te maken van een gesprek?


Wat is er bij mij kapot gemaakt wanneer ik betreur dat ik dat niet heb gedaan van die telefoongesprekken met de bestursmedewerkster van mijn congregatie. Of van die van de Goede Herder? Geen filmopname van mijn gesprek met Punts secretaris? Van die hysterisch over Germana krijsende vent die ooit die priester bij ons in huis was? Van die schamper lachende die maar wat graag met stront gooit en wil vertellen over het clubje met eigen clubhuis maar terend op zijn mest als half vergane tor zijn mond niet verder open zal doen?
Wat is er nu ik niet verder kan komen dan de constatering wat een schorem en weet dat ik gelijk heb met mijn noodzakelijk zoeken naar hoe ik in godsnaam om moet gaan met die informatie over en de reacties op die medische experimenten bij mij kapot gemaakt? Ik heb mij uitgesproken over een vent die ik niet ken -waarschijnlijk ook nooit zal leren kennen - die ik opportunisme in zijn keuzes verwijt.

Waarom doen slachtoffers zo laat hun mond open? Verjaringstermijnen? godallemachtig welke samenleving beschermt kinderen tegenover ouders die hierover hun mond niet dicht houden?
Kerkfiguren over een Belgische onderzoeksrechter en een inval bij een zooitje mijters? Moge hun zaad zo verzuren, hun baarmoeders krimpen, dat het de sprinkhanen van Egypte doet walgen.
Dan rest er na dat schietgebed slechts het dankgebed, dat die vervloeking vanuit mijn tenen en de grond ertussen geen rechtskracht heeft. Dat is me dan niet afgenomen.

Misschien is dat dan wel waarom iemand een bandrecorder aan moest zetten in een gesprek en besloot banden aan een krant te geven?
Misschien is dat dan wel een volgend gebed waard? Want er is geen bedrag denkbaar dat die diefstal, gepleegd zo lang na de daad, ooit zal kunnen vergoeden.

Dank U dat die onderzoeksrechter kennelijk nooit iets van Thomas Doyle -of Jason Berry/ Gerald Renner - las, dan had hij geweten dat ze in de RKK geen dossiers verstoppen in een graf maar al heel lang de vooruitziende blik met bijbehorende instructies hebben die in te leveren bij een pauselijke nuntiatuur. Nu hielp hij in een vloek en een paar zuchten Mechelen aan een historisch monument in een kathedraal dat nog jaren mee kan.

28/08/10
De Morgen

In de zaak van het aftreden van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe zijn geluidsopnames opgedoken die het slachtoffer zelf maakte van de confrontatie met kardinaal Godfried Danneels. De kranten van Corelio publiceren vandaag de transcriptie van die geluidsopnamen. Daaruit blijkt dat Danneels de zaak geheim wou houden, schrijven de kranten.

"Er is van mij nooit maar een schijn van een poging ondernomen om de zaak in de doofpot te stoppen of er de mantel van de geheimhouding over te gooien. Het doel van de bijeenkomst was dat ik vooral zou luisteren." Dat zijn de woorden die kardinaal Godfried Danneels op 23 april uitsprak in een mededeling die hij verspreidde naar aanleiding van het aftreden van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe, schrijven de kranten van Corelio vandaag.

Ontmoeting op 8 op april in abdij Steenbrugge
Danneels reageerde nadat bekend was geraakt dat hij op 8 april in de abdij van Steenbrugge aanwezig was bij de ontmoeting tussen de bisschop van Brugge en de neef die dertien jaar lang door de bisschop was misbruikt. Tijdens die bijeenkomst drong de neef aan op het ontslag van zijn oom. De kranten publiceren de transcriptie van twee geluidsopnamen die het slachtoffer maakte van de confrontatie.

Nooit geld gevraagd
Het slachtoffer wil met de bandjes duidelijk maken dat hij nooit geld heeft gevraagd aan zijn oom-bisschop in ruil voor stilte, maar dat hij door de jaren heen altijd gewild en gevraagd heeft dat zijn oom zou aftreden. Uit die opnamen blijkt duidelijk dat Danneels wél probeerde om - om het met zijn eigen woorden te zeggen - "de mantel der geheimhouding over de zaak te gooien" en het slachtoffer ertoe aan te zetten "vergiffenis te schenken" of ten minste de zaak geheim te houden tot Vangheluwe een jaar later met pensioen zou gaan. Kardinaal Danneels blijft er nog altijd bij dat hij zich in de zaak-Vangheluwe niets te verwijten heeft. Dat liet hij de kranten vrijdag weten bij monde van zijn woordvoerder, Toon Osaer. "De kardinaal heeft écht nooit geprobeerd om de zaak in de doofpot te stoppen." (mvdb)

Geen opmerkingen: