dinsdag, augustus 10, 2010

NL. Aartsbisschop Wim Eijk betreurt misbruik zevenjarige misdienaar

"[..]Maar aan de in mijn klaagschrift gesommeerde schadevergoeding voor mijn jaren lange medische zorg die niet of slechts gedeeltelijk door het ziekenfonds wordt vergoed, gaat men voor het gemak maar aan voorbij. Men beroep zich dan weer op de verjaringstermijn, die door de RK Kerk altijd voor dit soort zaken als niet ter zaken doende is verklaard. Dit is o.a. een uitspraak van Mgr. Simonis in het programma Paul en Wtteman. De slachtoffers moesten altijd op de eerste plaats komen verklaarde hij.

Maar als het werkelijk om een schadevergoeding gaat is men plotseling van gedachten veranderd.

Het zal wel te maken hebben met de vele slachtoffers die deze Kapelaan “en zelfs na dat bekend werd wat hij allemaal op zijn kerfstok had nog gepromoveerd werd tot Pastoor in Albergen” op zijn geweten had. Zelfs na zijn overplaatsing ging inmiddels “Pastoor” H.Boonk gewoon door met zijn ziekelijke praktijken. Zelfs nadat hij door de huishoudster in de sacristie was betrapt met zijn broek op de knieën, bezig een misdienaar te misbruiken, ging deze “Pastoor na een waarschuwing van Het Bisdom Utrecht gewoon door.

Al dit soort praktijken zijn onderbouwd met verklaringen en bewijzen van slachtoffers en zelfs van de oud Vicaris Generaal van het bisdom Utrecht Mgr.Vermeulen.
Dit alles is gebundeld in een dossier waar op de commissie B.A.C. haar mening op heeft gebaseerd.

Echter dit is blijkbaar voor de Aartsbisschop Eijk niet voldoende, om aan te nemen dat slachtoffers er vandaag de dag nog steeds problemen mee hebben en zich tot op heden moeten laten behandelen door professionele hulpverleners en psychologen. Men blijft de gevallen van seksueel misbruik binnen de RK.Kerk maar bagatelliseren en geeft zo de slachtoffers wederom een schop na!
"

R.C.G. E.

Bron: Mea Culpa
10-8-2010

Klacht over misbruik gegrond

ARNHEM (RKnieuws.net)
zaterdag 19 juni 2010 om 10:55u (Bron: de Gelderlander)

- De klacht van Arnhemmer R. E. over seksueel misbruik door een kapelaan van de Sint Walburgiskerk is gegrond. De commissie Beoordeling en Advies van Recht en Hulp (BAC), de interne onderzoeksinstantie van de r.-k. kerk, komt tot dit oordeel.

E. was volgens zijn zeggen 7 jaar toen de priester zich aan hem vergreep.
Dat gebeurde in de jaren zestig. De man is inmiddels overleden.

De commissie BAC beoordeelt het relaas van de E. als authentiek en merkt op dat zijn psycholoog zijn verklaring aannemelijk ondersteunt met een diagnose over depressies als gevolg van het jarenlang verdrongen leed.

De priester is later in het kerkdom Albergen in Twente betrapt door zijn huishoudster toen hij zich aan een misdienaar vergreep. Dat gebeurde veel vaker, zo bleek later.

Dit weegt voor de commissie zwaar mee in de kwestie. Het oordeel geldt als dringend advies aan aartsbisschop Van Eijk van Utrecht. Hij moet nog een oordeel geven.

E. wil een schadevergoeding. "De commissie oordeelt daar niet over, dat moet het bisdom doen."
Het bisdom reageerde tot nu toe afwijzend.

Naast E. hebben zich nog zeker drie anderen klachten over dezelfde priester ingediend wegens seksueel misbruik.


(RKnieuws.net)
woensdag 7 juli 2010 om 10:35u (Bron: de Gelderlander)

- Aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk heeft Arnhemmer R. E. laten weten dat het hem ’verdriet’ en ’spijt’ dat hij in de jaren zestig seksueel is misbruikt door de kapelaan van de Walburgiskerk.

’Ik bied u daarvoor mijn verontschuldiging en spijtbetuiging aan’, schrijft Eijk.

Egging diende de klacht over misbruik door de priester vorig jaar in.

Eijk schrijft in zijn brief: ’Seksueel misbruik is uitermate verwerpelijk en mag niet voorkomen in de kerk die een voorbeeldfunctie heeft.’

E. heeft Eijk inmiddels gevraagd een schadevergoeding te regelen. Dit voor medische kosten en arbeidsongeschiktheid als gevolg van de traumatische ervaringen.
’Het aartsbisdom Utrecht is verzekerd voor dit soort zaken.’

Geen opmerkingen: