zaterdag, augustus 14, 2010

Slachtoffers 'Operatie Kelk' spannen kort geding aan tegen Belgische staat



De Morgen
14/08/10

De 25 slachtoffers wier belangen advocaat Walter Van Steenbrugge verdedigt, zijn woedend over de gang van zaken en stappen naar het Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg om ons land aan te klagen.
'Het kan niet dat de slachtoffers geen enkele informatie krijgen. Dit is de schaamte voorbij.'

'Wie een granaat gooit, moet oppassen dat die niet in eigen hand ontploft.' De Gentse strafpleiter Walter Van Steenbrugge is witheet van woede. 'Mijn cliënten zijn strijdvaardig. Nu is het hek van de dam. Ik verwacht dat er de komende dagen nog veel komt bovendrijven.'Dat de advocaten van het aartsbisdom en kardinaal Danneels wél gehoord zijn door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) al is het dan in een procedure die louter over de goederen van kardinaal Danneels en van het aartsbisdom gaat schiet bij Van Steenbrugge in het verkeerde keelgat. "Als ze gehoord worden, worden ze ook ingelicht en op die manier weten ze de vorderingen van het parket-generaal. Wij weten niks. Wij hebben geen idee wat die vorderingen zijn."

"Mijn cliënten zijn burgerlijke partij in dit dossier en hebben herhaaldelijk gevraagd om door de KI gehoord te worden. Het parket-generaal heeft het zelfs niet nodig gevonden daarop te reageren of hun bestaan te erkennen. Ook vandaag worden wij volledig in het ongewisse gelaten terwijl het Wetboek van Strafvordering toch voorschrijft dat de slachtoffers recht hebben op informatie. Het hof van beroep zou ons op zijn minst kunnen laten weten welke gevolgen dit arrest van de KI heeft voor het verdere onderzoek, eventueel met de vraag dat wij die informatie dan geheim zouden houden."

Vooral het gebrek aan informatie stuit Van Steenbrugge tegen de borst. "Het is de pure schaamte voorbij, schandaliger dan de grootste schande, de arrogantie ten top", fulmineert hij. "Hier spelen machten die justitie overheersen. Dat kan niet anders. Ik ben blij dat ik deze namiddag (gisterennamiddag, KH) via een tussenpersoon al een kort geding heb aangespannen in Straatsburg. België heeft de slachtoffers aan de deur laten staan en hun toegang tot de rechter geweigerd. Ik denk niet dat ze daar in Straatsburg mee zullen kunnen lachen."

Met de uitspraken van Fernand Keuleneer, advocaat van Danneels en het aartsbisschop, die lieten weten dat alles wat in beslag genomen werd bij de kardinaal buiten het onderzoek gelaten moet worden, wordt de vrees van Van Steenbrugge bewaarheid. "Wij zijn geen sterrenwichelaars, maar we voelden het aankomen. De demarche van het parket-generaal in volle zomerperiode deed ons ons hart vasthouden voor een vernietiging van het onderzoek en inderdaad, het is zogoed als zeker bewaarheid geworden."

Van Steenbrugge verwacht dat zijn cliënten nu niet langer zullen zwijgen. "Wie een granaat gooit, moet oppassen dat die niet in eigen hand ontploft. Mijn cliënten hebben angst over wat er met hun dossiers zal gebeuren, maar ze zijn ook strijdvaardig. Dit pikken ze niet. Nu is het hek van de dam. Ik verwacht dat er de komende dagen nog veel komt bovendrijven wat tot nu toe niet geweten was."

Inzage in het dossier
De cliënten van Van Steenbrugge hebben zich op 3 augustus burgerlijke partij gesteld en kunnen vanaf 3 september inzage vragen in het dossier. Op die manier zouden ze ook kennis kunnen nemen van het arrest van de KI. "We gaan het sowieso opvragen, maar ik neem aan dat we het niet zullen krijgen", besluit Van Steenbrugge. (Kim Herbots)

Waarop vervolgens een redelijk onverstaanbare heer, gewezen top-magistraat, in 1 1/2 minuut kennelijk nog even uitlegt dat indien die slachtoffers inderdaad naar Straatsburg stappen, zij blijkbaar zichzelf naaien.
Met dank aan de rooms katholieke hierarchie

Geen opmerkingen: