donderdag, augustus 26, 2010

Eerste claim tegen priester om misbruik

de Limburger
laatste update: 26.08.10 09:00
Wim Doesborgh

Advocaat Bob van der Goen uit Soest onthult volgende week de naam van een Limburgse geestelijke die betrokken was bij seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Het is de eerste van 'tenminste tien' priesters, van wie Van der Goen schadevergoeding zal eisen. De jurist behartigt de belangen van onder meer de gedupeerdengroep Mea Culpa van Maastrichtenaar Bert Smeets. Hij zegt voldoende bewijs tegen de geestelijke te hebben verzameld. Waar de man werkzaam was en wat hij precies heeft misdaan, wil de advocaat pas volgende week in een officiële verklaring zeggen. Van der Goen: „Vanaf nu gaan we er keihard tegenaan. We hebben tientallen getuigenverklaringen voor gevallen waarin zeker tien geestelijken betrokken zijn geweest. Daarom zullen we spoedig instellingen en personen om wie het gaat sommeren hun aansprakelijkheid te erkennen. Daarna kunnen we via de rechter de eis van schadevergoeding formuleren."

Voorzitter Wim Deetman van de commissie die het misbruik onderzoekt, zei gisteren dat „de zaken die juridisch niet zijn verjaard op de vingers van één hand zijn te tellen".
Van der Goen noemt dat onzin: „Door de maatschappelijke ontwikkelingen is het nu pas mogelijk om een claim in te dienen. Veel geestelijken hadden vroeger zo'n autoriteit, dat het vrijwel ondoenlijk was tegen hen te procederen. Vergeet ook niet dat slachtoffers nu pas met hun verhaal komen, omdat hun ouders zijn overleden. Velen wilden hen dit leed besparen".

De 'harde lijn' van Van der Goen en Mea Culpa staat haaks op de methode waarop Deetman te werk wil gaan. Deze liet gisteren weten dat er persoonlijke gesprekken komen met alle slachtoffers én daders die zich bij hem hebben gemeld. Smeets van Mea Culpa, zelf slachtoffer, vindt dat echter te stroperig. „Die gesprekken achter gesloten deuren, waar je niet eens weet wie je te spreken krijgt, zijn ons veel te smoezelig", zegt hij. Het bisdom Roermond wil nog niet reageren: „Wij volgen de lijn-Deetman."

Geen opmerkingen: