donderdag, augustus 26, 2010

Nieuws Deetman communiceert. Nieuwsbrief Commissie

Nu moet ik weliswaar nog een bevestiging krijgen dat zijn commissie een email van 23 juni überhaupt heeft ontvangen, maar waarachies, Deetman communiceert en nu eens niet in reactie op de Belgen.
Hij heeft m.i. zelfs goed nieuws over zijn commissie: een klankbordgroep die zeker de beroerdste niet is.
Hij weet zowaar zelfs de noodzakelijk blijvende valse grijns te organseren met zijn voormalig voormalig directeur van Slachtofferhulp, zou hij die cadeau hebben gekregen dankzij Europa: meer dan voldoende mensen hebben de afgelopen jaren daar als eens een beroep op gedaan jaren, om het bos in gestuurd te worden!

Blijft nog mijn verbazing over het wonderlijke samengaan met de recente boodschap vanuit Hulp en Recht.

En die verdrietige conclussie: wat een beschamende puinzooi deze afgelopen maanden, sinds maart, wat een stompzinnig disrespect ten opzichte van het geweld wat deze hele uitbarsting heeft betekend / zal hebben betekend voor heel wat (jeugd) slachtoffers (en hun gezinnen/families/omgeving).

En we zijn er nog niet!
Ook voor ieder van jullie: wees goed voor en voorzichtig met jezelf én elkaar!


Nieuws

De onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk organiseert enkele ontmoetingen met slachtoffers. Op deze bijeenkomsten wil de commissie ook reacties inwinnen voor haar advies over een goede (organisatie van) hulpverlening aan slachtoffers.

De commissie wil tijdens deze ontmoetingen niet alleen slachtoffers informeren en met hen van gedachte wisselen over (de aanpak van) het onderzoek. Ze wil bovenal luisteren naar slachtoffers en hun ervaringen. De commissie zal ruim 900 mensen in de gelegenheid stellen om, indien zij dit wensen, een bijeenkomst te bezoeken. De doelgroep bestaat uit slachtoffers die zich vanaf medio maart meldden bij de commissie en bij drs. W.J. (Wim) Deetman tijdens diens vooronderzoek. Met het oog op de privacy hebben de bijeenkomsten, die begin dit najaar plaatshebben, een besloten karakter.

Nieuwsbrief
Dit is de eerste nieuwsbrief van de commissie. Om slachtoffers en andere belangstellenden op de hoogte te houden publiceert de commissie omstreeks eens in de twee maanden een nieuwsbrief op haar website. Deze nieuwsbrief informeert lezers vooral ook over de stand van het onderzoek en de stappen die de commissie hierin verder wil zetten.

Advies hulpverlening
Op de bijeenkomsten met slachtoffers wil de commissie ook reacties en suggesties inwinnen voor haar advies over een goede (organisatie van) hulpverlening aan slachtoffers. Bij de presentatie van diens advies voor een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek benadrukte Deetman in mei dat de commissie hieraan voorrang moet geven. De commissie, waarvan hij nu voorzitter is, hoopt haar advies voor de hulpverlening nog dit najaar te presenteren.

Analyse signalen
De commissie wil langs verschillende lijnen onderzoeken. Zo werkt de commissie nu aan een analyse van bij haar binnengekomen meldingen van seksueel misbruik. In brieven aan betrokken hoofdredacties vraagt ze om kennis te mogen nemen van meldingen waarover deze media beschikken. Uiteraard weet de commissie zich hierbij gebonden aan vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid. Nu al overlegt de commissie met Hulp & Recht om de gegevens van deze organisatie te betrekken bij haar onderzoek.

Survey onder slachtoffers, oproep aan daders
Ook op basis van de genoemde analyse start later dit jaar een survey onder slachtoffers en begint het archiefonderzoek. Op dit moment heeft een literatuurstudie plaats. Bovendien zal de commissie ook daders oproepen deel te nemen aan het onderzoek. De commissie neemt het onderzoek ter hand op basis van een planning die ze binnenkort vaststelt.

Klankbordgroep
Ook stelt de commissie een klankbordgroep in voor haar wetenschappelijk onderzoek. In deze klankbordgroep zitten in elk geval de hoogleraren dr. J.C. (James) Kennedy (geschiedenis van Nederland Universiteit van Amsterdam), mr. Y (Ybo) Buruma (straf- en strafprocesrecht Radboud Universiteit Nijmegen) en mr. M.S. (Marc) Groenhuijsen (straf- en strafprocesrecht, directeur International Victimology Institute INTERVICT Universiteit van Tilburg), evenals CNV-voorzitter drs. J. (Jaap) Smit, tot eerder dit jaar directeur van Slachtofferhulp Nederland.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Crispina, ik heb geen commentaar maar wilde je alleen laten weten dat ik je je site weer dagelijks lees en tot me door laat dringen wat je te zeggen hebt en door te geven.
fijne dag,
Annemie Knibbe

crispina zei

Ook voor jou een fijne dag, Annemie. Ik kan je bovenkamer soms hier horen kraken over dat Murphy rapport ;-)

crispina zei

In het kader van dat kraken van die bovenkamer, Annemie, in het kader van wat je schreef
Misschien is de suggestie welkom eens naar Tomas Doyle's artikel te kijken over clericalism (en slachtoffers)
Ik heb er in ieder geval veel aan gehad

Unknown zei

Dank je!
Communicerende vaten klinken het hardst.
;)
Annemie