vrijdag, juni 25, 2010

De verlegen Danneels: Vertrouwelijke brief aan Belgische Justitie uitgelekt, anti-pedofilielijn is al op voorhand doofpotlijn gedoopt 30-8-1997



Een Brusselse pastoor die verdacht wordt van verkrachting van tenminste acht jongens in zijn parochie heeft de Belgische kardinaal Godfried Danneels ernstig in verlegenheid gebracht. Gisteren lekte een vertrouwelijke brief uit van Danneels aan de rechter die de pedofilie-zaak in de Brusselse deelgemeente St-Gillis in onderzoek heeft. Daarin stelt de kardinaal dat de uitstekende reputatie van de geestelijke vereist dat de zaak "met omzichtigheid" wordt onderzocht.

In Belgie wordt de brief, waarvan het bestaan inmiddels is bevestigd is door het aartsbisdom, gezien als een onaanvaardbare inmenging in de onafhanklelijke rechtsgang. "Danneels probeerde de pedofiliezaak in de doofpot te stoppen, amper een jaar naar de affaire-Dutroux", schamperde de Franstalige krant Le Soir. De brief is extra pikant omdat de rooms-katholieke kerk in Belgie aanstaande maandag een speciale teleoonlijn opent voor het melden van pedofilie en andere seksuele vergrijpen binnen de kerkelijke gemeenschap. Deze "anti-pedofilielijn" is al op voorhand "doofpotlijn" gedoopt.

Vanwege alle ophef rondom zijn tussenkomst zag de kardinaal zich gisteravond genoodzaakt zijn interventie uitgebreid toe te lichten. In een verklaring stelt Danneels dat hij geenszins van plan was om de onafhankelijke rechtsgang te beïnvloeden of zaken onder het tapijt te vegen.
"Bisschop Lanneau heeft de betrokken priester ontvangen en hem uitdrukkelijk de vraag gesteld of er iets laakbaars gebeurd was. De priester heeft dat formeel geloochend. Het is dan ook logisch dat de kardinaal in een vertrouwelijke brief aan de commissaris-generaal heeft gevraagd de zaak met een zekere omzichtigheid te behandelen" aldus de verklaring.
Danneels belooft via zijn persdienst dat hij noch een van zijn medewerkers het justitieel onderzoek naar seksuele misdrijven van geestelijken wil hinderen. "Er kan geen speciale justitie voor priesters bestaan", besluit de verklaring.



"Mijnheer bent U een misbruiker"
"Uh, neuh"
"In dat geval zal het hoogste kerkelijk gezag er op aandringen dat U ondanks minstens 8 slachtoffer-kinderen gezien dient te worden als een respectabele vent . "

Laat in België dat nu toch een meer dan 100 jarige traditie van gewoon open en bloot besproken worden hebben


Ik heb het aantal keren geprobeerd, maar ik kan me daar als Nederlander niet voorstellen hoe je je daarbij voelt.
Hoe verkracht weet je je als jeugdslachtoffer van dit misbruik dan wanneer jouw dossiers bij Aedriaansen door Justitie in beslag genomen werd waar jij koos voor privacy?

Wanneer je zo uitdrukkelijk koos voor privacy, bij wie kun je dan terecht?

De Paus die zich in deze situatie durft uit te spreken over het schenden van graven?
Ja zeker dode lijven verdienen hun grafrust.

Maar bovenal levenden hun ongeschonden leven!
Waarover zij - afgedwongen! - als volwassenen hun eigen beslissingen namen voor de intimiteit van de privacy.

Geen opmerkingen: