zondag, juni 27, 2010

De Clerck hekelt reactie Vaticaan op huiszoekingen

27/06/10 12u55

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) hekelde in De Zevende Dag (Eén) de reactie van het Vaticaan op de recente huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis en de kathedraal. Daarnaast pleitte hij ervoor dat de relatie tussen de commissie Adriaenssens en het gerecht hersteld wordt.

De minister wees hij erop dat de onderzoeksrechter het recht heeft de huiszoekingen bij de commissie of in de kathedraal te doen. Maar het slachtoffer heeft ook het recht om met iemand te spreken zonder dat het gerecht ingeschakeld wordt.

De Clerck hekelde op zowel VRT als RTL-TVI de reactie van het Vaticaan op de huiszoekingen in het paleis van de aartsbisschop en de kathedraal, die erger zouden geweest zijn dan de praktijken in communistische regimes. Die reactie was volgens hem gebaseerd op foute informatie. Zo kregen de bisschoppen wel degelijk eten en drinken tijdens de huiszoeking. "Dit is geen diplomatiek incident waardig", aldus nog Stefaan De Clerck.

Hij herhaalde dat de magistraten en de onderzoeksrechters in het bijzonder onafhankelijk kunnen optreden. A posteriori kan worden nagegaan of de actie en ingezette middelen verantwoord waren. Tegelijk heeft de commissie ook een zekere marge om te handelen, rekening houdend met het biechtgeheim en het beroepsgeheim waarop onder meer artsen zich kunnen beroepen.

De Clerck benadrukte dat de kerk volgens hem niet bezig was een eigen gerecht te organiseren. Wel is het nodig dat er een reflectie komt over de problematiek en dat een systeem wordt opgezet dat commissie en gerecht bijeenkomen indien er problemen ontstaan. (belga/kve)

Geen opmerkingen: