maandag, juni 28, 2010

Belgie en de Commissie Deetman

Persinformatie Deetman

English version press release

Afspraak onderzoekscommissie seksueel misbruik Room-Katholieke Kerk met openbaar ministerie

In België nam de politie op 24 juni 2010 dossiers in beslag van een min of meer vergelijkbare commissie die in dit land onderzoek doet naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. De politie handelde hierbij op last van de betrokken onderzoeksrechter.

Deze inbeslagname kan de vraag oproepen welke afspraak de Nederlandse onderzoekscommissie seksueel misbruik Rooms-Katholieke Kerk met het openbaar ministerie (OM) maakte.Het openbaar ministerie geeft leiding aan de opsporing van strafbare feiten en stelt strafvervolging in als dat in de rede ligt.

Kort en goed is de afspraak als volgt. Als de commissie kennis neemt van een feit dat mogelijk strafbaar is en ook niet verjaard is, dan legt de commissie dit feit ter toetsing voor aan het OM.

De commissie zal dit bij de geringste twijfel doen. Als het feit volgens het OM strafbaar is dan informeert de commissie het slachtoffer hierover. Het OM geeft het slachtoffer in overweging aangifte te doen.

Commissievoorzitter Deetman maakte deze afspraak eerder dit jaar met het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het openbaar ministerie.

Ziet het slachtoffer af van aangifte dan vraagt de commissie de kerkelijke autoriteiten niettemin zelf gepaste maatregelen te nemen tegen de vastgestelde dader van seksueel misbruik.

Deetman kwam met de kerkelijke autoriteiten overeen dat zij deze maatregelen in een voorkomend geval hoe dan ook zullen nemen.

Ook zegden deze autoriteiten toe dat zij de onafhankelijke commissie alle nodige informatie zullen geven en zich ook sterk zullen maken voor verstrekking van de nodige informatie door kerkelijke instanties die niet onder hun regie vallen.

Geen opmerkingen: