zaterdag, juni 05, 2010

België Open brief Norbert Bethune

Priester misbruikte bewusteloze vrouwen
Geplaatst door onze redactie op zaterdag 29 mei 2010
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Een inmiddels overleden geestelijke misbruikte tussen de jaren 60 en 80 comateuze en psychiatrische patiënten in het Sint-Andriesziekenhuis in het West-Vlaamse Tielt. Dat zegt priester Norbert Bethune uit Wingene, die volgende week met een "loodzwaar dossier" naar buiten komt over de zaak. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad zaterdag.De dader is inmiddels overleden. Hij was ook deken in Tielt toen hij in het ziekenhuis toesloeg. "De directie was op de hoogte, maar ondernam niets", zegt nog Bethune. Het parket in Brugge onderzocht de zaak eind jaren 90, maar toen waren de misdrijven volgens procureur Berkvens "overduidelijk verjaard" en was een strafproces niet mogelijk.
In 1991 meldde Bethune het misbruik aan bisschop Vangheluwe maar die stuurde pas tien jaar later een nietszeggend antwoord.

...
Bethune, die destijds als pastor in het Sint-Andriesziekenhuis was tewerkgesteld, speelde het gerecht een pak informatie door. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat zijn pogingen om het misbruik te doen stoppen door het aan te klagen bij de kerkelijke overheid en de ziekenhuisdirectie niets opleverden. Bethune voelde zich later bekocht, toen de speurder aan wie hij zijn informatie bezorgde, twee jaar na de start van het onderzoek bekende dat hij dat niet verder kon voeren omdat zijn schoonbroer de directeur was van het ziekenhuis.

Feiten verjaard
De Brugse procureur Jean-Marie Berkvens liet eerder al verstaan dat de feiten wel degelijk grondig onderzocht werden, maar niet meer tot vervolging konden leiden omdat ze verjaard zijn. Ook dat trekt Bethune in twijfel.

Vragen
In zijn open brief formuleert de priester een aantal pertinente vragen aan het Brugse parket. Hij vraagt zich verder ook af waarom politici in ons land niet reageren op de verhalen over seksueel misbruik in de kerk. (belga/sam


Aan De Congregatie van de Zusters van het Geloof
Aan Zusters Machteld Vanseveren, ex-directrice van het St. Andriesziekenhuis in Tielt
Aan Zuster Hilde Swyngedouw, ex-directrice van het St. Andriesziekenhuis in Tielt
Aan De Heer Roger Vandewalle, directeur van het St. Andriesziekenhuis in Tielt
Aan de Behandelende geneesheren van het St. Andriesziekenhuis in Tielt
Aan de heer Procureur en de onderzoekers van de Gerechtelijke Politie bij de Parketten in Brugge
Aan het eerste meldpunt voor Seksueel misbruik in het bisdom Brugge
Aan de Raad van Beheer van het Sint Andriesziekenhuis van de jaren ’90 tot 200….
Aan de politieke verantwoordelijken van de Stad Tielt,West-Vlaanderen en ons land.
Aan de priesters van het bisdom Brugge
Aan professor Adriaenssens en zijn commissie
Aan de niet bestaande volledig onafhankelijke commissie in dit land.

...

Medio 1988 en ervoor,toen ik nog ziekenhuispastor was in het Sint Andriesziekenhuis, vertelden meerdere mensen me dat de toenmalige deken Lefèvre grensoverschrijdend gedrag stelde.
Dit werd me verteld door mensen die het niet verder hadden laten komen, d.w.z. ‘de weerbaren’.

Er grepen toen enkele feiten plaats van echt seksueel misbruik en poging tot misbruik van weerloze patiënten op de afdeling psychiatrie.
...
rest " MIJN VERHAAL"

Geen opmerkingen: