woensdag, juni 09, 2010

Een pijnlijke rechtszaak herinnert Argentinië aan de vuile oorlog van de jaren zeventig en tachtig. De twee geadopteerde kinderen van één van de rijkste zakenvrouwen in het land moeten tegen hun wil dna-materiaal afstaan.

Vermoed wordt dat de moeder, de 84-jarige Ernestina Herrera de Noble, de adoptiepapieren van de twee heeft vervalst. De twee kinderen zouden in de jaren zeventig gestolen zijn van vermoorde politieke gevangenen.

Het gebeurde wel vaker dat families die loyaal waren aan het regime, kinderen kregen toegewezen van gevangenen. Er zijn enkele tientallen gevallen van bekend. Zwangere vrouwen moesten bevallen in de martelcentra van het regime en werden dan gedood.

Waarheid
De Dwaze Moeders, die al jaren aandacht vragen voor hun door het regime vermoorde kinderen, eisten een dna-test van de kinderen, zodat kan worden bepaald of de twee familie zijn van verdwenen gevangenen. Het dna van de kinderen zal worden vergeleken met het erfelijk materiaal van verdwenen activisten.

"We zullen nooit iemand tot contact dwingen met de biologische familie. Nooit.", verzekerde een woordvoerder. "Maar we willen wel de waarheid weten: dat hun ouders gevangenen waren, dat hun grootouders naar hen hebben gezocht en dat de kinderen nooit vergeten zijn."

Bewijs tegen moeder
De inmiddels volwassen kinderen willen helemaal niet weten van wie zij familie zijn. Zij zijn bang dat hun dna-materiaal zal worden gebruikt in een strafproces tegen hun moeder. "Onze identiteit is van ons. Het is privé en daar hebben de Dwaze Moeders niks mee te maken", laten Felipe en Marcella weten.

De familie Herrera stelt dat de kinderen pionnen zijn in een politiek spel tegen de moeder. Herrera leidt een mediaconcern dat kritisch is over president Kirchner.

Het zal naar verwachting nog weken duren voordat de uitslag bekend is.

Geen opmerkingen: