woensdag, januari 26, 2011

"Wir haben es nicht gewußt...", Joan Tronto en Elie Wiesel





Commissie Misbruik: 5 aanbevelingen voor kerk
De Morgen

Gabriel Ringlet, vicerector van de UCL en theoloog had woensdagmiddag voor de bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik vijf aanbevelingen voor de kerk. Voor hem was de commissie Adriaenssens een vergissing. Hij stelde ook dat het biechtgeheim niet absoluut is bij kans op recidive.

Op basis van de 37 getuigenissen van slachtoffers die hij het afgelopen jaar kreeg, had hij vijf aanbevelingen voor de kerk inzake seksueel misbruik door geestelijken.

Zo is er nood aan een wetenschappelijk onderzoek over hoe de kerk in de loop van de geschiedenis met dergelijke feiten is omgegaan.
Ten tweede vindt hij dat de kerk haar verantwoordelijkheid opneemt in het financieel herstel.

Nadenken over positie tegenover seksualiteit
Voor Ringlet moet de kerk spijt betuigen voor het misbruik. Dit kan de gerechtelijke procedure of de spijtbetuiging van de dader niet vervangen, maar voor hem is de verantwoordelijkheid niet enkel individueel.
De kerk moet voor hem ook nadenken over haar positie tegenover seksualiteit en een debat voeren over de "heilige" functie van de priester.

Ringlet vond de commissie Adriaenssens een vergissing. De kerk mag niet in plaats treden van het gerecht en de oprichting van de commissie zorgde op zijn minst voor verwarring.

Wat het biechtgeheim betreft, stelde de theoloog dat een dader aangifte van misbruik moet doen om absolutie te bekomen. Hij verklaarde dat hij het gerecht op de hoogte zou brengen van wat hij tijdens een biecht vernomen had, indien hij gevaar op recidive vreest. (belga/mvdb)

....
GVA "Biechtgeheim niet absoluut".."Als iemand bij mij seksueel misbruik komt biechten, dan zal ik hem zeggen dat hij geen absolutie kan krijgen als hij zich niet aangeeft bij het gerecht. En zonder absolutie is er eigenlijk geen biecht. Als de boeteling niet bereid is om naar de politie te stappen om zich aan te geven en als ik vrees voor recidive, dan ga ik naar de politie. De biecht is immers niet voltooid, in het belang van de kinderen mag ik dat doen."
De vicerector vond verder dat de Kerk priesters boven de gewone man stelt. "De Kerk beschouwt ze als iets Heiligs met aparte kleren, geen liefdesleven, aparte gedragingen. Jezus zelf was tegen dergelijke redeneringen. Het zijn dit soort redeneringen die pedofilie binnen de Kerk makkelijker hebben gemaakt".


Geen opmerkingen: