dinsdag, januari 18, 2011

Emotions Anonymous: Dank U, (vroegere) slachtoffers!

H.P.

De Morgen
17/01/11
Elk kind dat zich aanmeldt met een klacht over seksueel misbruik, zou automatisch een opgenomen audiovisueel verhoor moeten ondergaan. Dat stelde Peter De Waele, hoofdinspecteur bij de cel pedofilie van de federale gerechtelijke politie van Brussel. Hij werd samen met directeur-generaal Paul Van Thielen van de federale gerechtelijke politie en de Brusselse directeur Glen Audenaert en de Brusselse directeur operaties gehoord door de bijzondere commissie Seksueel Misbruik van de Kamer.
De Waele wees erop dat het seksueel misbruik in een pastorale relatie eerder een zaak is van de lokale politie; de federale politie houdt zich voornamelijk bezig met grote criminaliteit en netwerken. De gerechtelijke politie van Brussel is de enige in het land die over een cel pedofilie beschikt. Er werken vijf mensen, maar als er twintig zouden zijn, zou er voor hen ook voldoende werk zijn, aldus Peter De Waele.

Een aantal gevoelige onderwerpen verkoos hij achter gesloten deuren te beantwoorden, zoals de druk die er vanuit de politieleiding, de kerkelijke overheid of het gerecht op politiemensen wordt uitgeoefend in dossiers van seksueel misbruik door geestelijken.
De Waele betreurde ook dat pedofielen die hun straf hebben uitgezeten, niet meer gevolgd worden, wat vroeger wel het geval was. Heel wat pedoseksuelen verzaken volgens hem aan de mogelijkheid om vervroegd vrij te komen omdat ze dan wel nog opgevolgd worden.

Audenaert verzet zich tegen federale cel Seksueel Misbruik
17/01/11, 21u51
Glenn Audenaert, directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, is geen voorstander van een speciale cel Seksueel Misbruik naar analogie met de cel Vermiste Personen. Hij vindt dat een slecht signaal naar de eerstelijnspolitie. Dat verklaarde hij deze avond in de Kamercommissie Seksueel Misbruik.
Audenaert was het niet eens met zijn directeur Eric Jacobs en hoofdinspecteur Peter De Waele van de cel Pedofilie. Jacobs stelde dat een ervaren speurder tien onderzoeken per jaar moet voeren en dat dit bij de lokale politie niet altijd evident is. Glenn Audenaert stelde dat de federale gerechtelijke politie de laatste speerpunt moet zijn. Maar de lokale politie moet eenvoudige zaken aankunnen.
Daarvoor is het volgens hem nodig om de juiste reflexen te creëren.De leden van de federale gerechtelijke politie benadrukten het belang van het opvolgen van pedofielen. Het algemene principe daarbij moet de algemene veiligheid zijn, aldus Jacobs. Volgens hem kan dat gaan tot het afnemen van het paspoort van een pedofiel als voorzorgsmaatregel. Hij vond ook dat gegevens inzake pedofiele feiten langer dan tien jaar in de nationale gegevensbank moeten blijven.
Commissie-Adriaenssens
Audenaert zei nog dat het protocol tussen de commissie-Adriaenssens en het college van procureurs-generaal voor hem ongezien was. In de tien jaar dat de Brusselse federale gerechtelijke politie bestaat had hij nog nooit zo'n filter gezien, erkende hij.
Ook Jacobs en Audenaert verkozen met gesloten deuren te getuigen over de druk die politie zou hebben ervaren van de kerk of het gerecht in onderzoek naar seksueel misbruik in een kerkelijke relatie. Als laatste zou directeur-generaal Paul Van Thielen nog moeten antwoorden op vragen van de commissieleden. (belga/dea)

Waarbij opgemerkt moet worden dat er in België nog een paar verschillen van mening over signalen van klassejustitie zijn, de gevangenen echter zijn het eens: het eten in Nederland is het zonder pardon leegdrinken van de kelk.

Geen opmerkingen: