woensdag, april 28, 2010

Student Maastricht neemt wraak op bezuinigingen onderwijs

Biechtstoel is veiliger dan zomerkamp
Volkskrant

27-04-2010 14:10

Schandalen rond seksueel misbruik teisteren de rooms-katholieke kerk. Maar is het niet wat overdreven? Misbruik is vooral ook een mediaschandaal

...
Morele paniek

Hoe komt het dat het misbruikschandaal nu zo prominent naar voren is gekomen in de media? Het betreft immers veelal gevallen van vele tientallen jaren oud. Plots krijgt een ieder die zich slachtoffer waant direct een breed podium in de krantenkolommen. In de sociologie wordt de term ‘morele paniek’ gebruikt voor disproportionele reacties op sociale problemen. De theorie ontkent niet dat er een ernstig probleem is, maar beschrijft aan de hand van een aantal vaste stappen hoe de ‘sociale hyperconstructie’ tot stand komt.

Twee belangrijke stappen zijn convergentie (steeds meer verschijnselen worden onder dezelfde noemer gebracht) en overdrijving. Bij het misbruikschandaal is een voorbeeld van die eerste stap de uitbreiding van de beschrijving van een aantal misbruikgevallen met de brede afwijzing van het celibaat. De volgende stap is overdrijving. Is ook daar momenteel sprake van?

Criminologie


Aan de hand van cijfers kunnen we proberen vast te stellen of we van doen hebben met overdreven reacties door de pers. In de VS is in 2004 uitgebreid onderzoek gedaan naar misbruik in de katholieke kerk door het vermaarde John Jay College of Criminal Justice van de universiteit van New York.

De kerk moet met een helder actieplan komen


Het is het meest gezaghebbende instituut voor criminologie in de VS. Uit het onderzoek blijkt dat van 1950 tot 2002 4.392 Amerikaanse priesters op een totaal van 109.000 werd beschuldigd van pedofilie. Dat is 4 procent.Het gaat hier om beschuldigingen. Het onderzoek liet ook zien dat in zo’n 1.000 gevallen de beschuldigingen niet gegrond konden worden verklaard.

In Ierland werd in 2009 onderzoek gedaan naar seksueel misbruik in internaten en tehuizen. Volgens het Ryan Report waren 381 van de 25.000 pupillen hier slachtoffer van. Dat is 1,5 procent.

Natuurlijk zijn al die individuele gevallen verschrikkelijk en de kerk onwaardig. Maar deze cijfers tonen ook aan dat het misbruikschandaal vooral een schandaal is in de media. Feit is namelijk dat meer dan 90 procent van de priesters en religieuzen van de kerk van Rome zich een heel leven lang heeft ingezet voor leerlingen, hulpbehoevenden en stervenden.
...

studeerde cultuurwetenschappen aan de universiteit Maastricht

Geen opmerkingen: