vrijdag, april 23, 2010

België: Bisschop Vangheluwe bekent misbruik

DM update Aartsbisschop André Léonard heeft zonet op een persconferentie bevestigd dat de Brugse bisschop Roger Vangheluwe (74) ontslag heeft genomen. Vangheluwe bekent dat hij 25 jaar geleden herhaaldelijk een jongen seksueel heeft misbruikt en heeft zijn excuses aangeboden, zo bleek uit een schriftelijke verklaring van Vangheluwe die werd voorgelezen op de druk bijgewoonde persconferentie.

"Toen ik nog geen bisschop was en ook nog enige tijd daarna heb ik een jongen uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt. Tijdens de voorbije decennia heb ik dit herhaaldelijk bekend tegenover hem en zijn familie en om vergeving gevraagd, maar zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing", aldus Vangheluwe, die zich terugtrekt voor verdere bezinning.

"Zwarte dag voor Belgische kerk"
Een erg ge'motioneerde aartsbisschop Léonard, die sprak van een zwarte dag voor de Belgische kerk, zegt te hopen dat deze zaak de bisschoppen en vooral de priesters in dit land niet ten onrechte in hun geheel in diskrediet zal brengen.

Vangheluwe was meer dan 25 jaar bisschop van Brugge en de bisschop met de langste staat van dienst.

Volgens het parket van Brugge loopt er op dit moment geen gerechtelijk onderzoek Vangheluwe. Volgens procureur Jean-Marie Berkvens werd ook in het verleden nooit een gerechtelijk onderzoek gevoerd rond Roger Vangheluwe. Het gerecht ontving ook nooit een officiële klacht. (belga/mvdb)

Geen opmerkingen: