woensdag, april 07, 2010

Slachtoffers willen onafhankelijke hulp; Hulp & Recht stuurt brief aan melders seksueel misbruik

Slachtoffers seksueel misbruik R.-K. Kerk willen onafhankelijke hulp
6 april 2010
NRC misbruikdossier

Utrecht, 6 april. Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk willen dat er een onafhankelijke hulpinstelling komt. Dat bleek gisteren op een bijeenkomst in de Geertekerk in Utrecht waar slachtoffers bijeen kwamen om hun ervaringen te delen.

Veel aanwezigen zeiden het „onbegrijpelijk” te vinden dat er nog geen instantie speciaal voor de slachtoffers is. Over het katholieke meldpunt Hulp & Recht waren de sprekers overwegend negatief. Ook de commissie-Deetman die het misbruik namens de kerk onderzoekt, wekt wantrouwen bij de meeste aanwezigen in Utrecht.

Vorige week kondigden ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) aan dat het kabinet een eigen onderzoek gaat doen naar de rol van de Raad voor Kinderbescherming in de misbruikgevallen bij katholieke jeugdinstellingen.




Geplaatst door onze redactie op woensdag 7 april 2010

UTRECHT (RKnieuws.net) - Alle 1300 mensen die zich sinds begin maart hebben gemeld bij Hulp & Recht met klachten over seksueel misbruik in de katholieke kerk, ontvangen voor het weekeinde een brief met adviezen over behandeling van hun zaak. Dit heeft de instelling vandaag laten weten.

In de brief wordt ondermeer de klachtenprocedure uiteengezet. Hulp & Recht biedt als onafhankelijke klachtinstantie binnen de kerk de mogelijkheid een formele klacht in te dienen tegen iemand persoonlijk of - indien hij of zij is overleden - tegen de kerkelijk verantwoordelijke. Een juridisch adviseur helpt desgewenst bij het opstellen van een klaagschrift. Men kan ook eerst een gesprek vragen met een vertrouwenspersoon, die de klager begeleidt tijdens de klachtbehandeling. Een commissie van onafhankelijke onderzoekers behandelt uiteindelijk de klacht. Deze commissie bestaat uit juristen, onder wie rechters, deskundigen op het gebied van onderwijs, maatschappelijke en pastorale hulpverlening en een priester. Indien de commissie meent dat de klacht gegrond is, kan zij aan de bisschop of overste adviseren om de aangeklaagde te berispen, over te plaatsen, te ontslaan of uit het ambt te zetten. Het advies kan ook maatregelen bevatten om seksueel misbruik door aangeklaagde in de toekomst te voorkomen.

Contact met religieuze orde, congregatie of bisdom

Uit veel van de 1300 reacties blijkt dat melders gehoord willen worden door de orde, congregatie of het bisdom waar het misbruik destijds plaatsvond om begrip en erkenning te krijgen voor wat gebeurd is. Daartoe zijn twee adressen beschikbaar voor contact met de bisdommen of met de religieuze ordes / congregaties van paters, broeders en zusters. Bij de ordes, congregaties en bisdommen zijn hiervoor gekwalificeerde mensen aangewezen.

Onderzoek

In de brief wordt ook gewezen op de mogelijkheid om de informatie zoals Hulp & Recht die heeft ontvangen, eveneens naar de heer Deetman te sturen, eventueel met aanvullingen. Zoals bekend bereidt oud-minister Deetman op verzoek van de bisschoppen en de oversten van religieuzen een onafhankelijk onderzoek voor. Hulp & Recht stuurt de informatie niet zelf door, omdat de meeste briefschrijvers om vertrouwelijkheid hebben gevraagd.

Hulp & Recht

De instelling Hulp & Recht werd in 1995 door de Nederlandse bisschoppen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) opgericht. Als onafhankelijke instantie biedt zij hulp en recht aan slachtoffers van seksueel misbruik in pastorale relaties. De Nederlandse Kerkprovincie was de eerste kerkprovincie in de katholieke kerk die een vast meldpunt inrichtte voor klachten over seksueel misbruik.

De onafhankelijke commissie-Deetman is te bereiken via e-mail:
onderzoekrk@gmail.com.


Het IKON Pastoraat heeft zijn pastorale telefonische dienstverlening rond seksueel misbruik uitgebreid.
Pastorale opvang rond seksueel misbruik
Wie behoefte heeft aan pastorale opvang in verband met seksueel misbruik in de (RK)kerk kan het IKON Pastoraat bellen op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.
Dit kan desgewenst anoniem en er zijn geen kosten aan verbonden.
www.misbruikindekerk.nl


Het IKON-Pastoraat verwijst mensen die bellen met hun verhaal, hun melding of hun klacht over seksueel misbruik binnen de RK Kerk door naar bovengenoemde organisatie Hulp en Recht.
Ook voor juridische kwesties zal het IKON-Pastoraat mensen doorverwijzen Hulp en Recht.

Wanneer mensen dat niet willen, zal het IKON Pastoraat in samenwerking met de SMPR de verhalen, meldingen en klachten die hetzij bij het IKON-Pastoraat, hetzij bij de SMPR zijn binnengekomen verzamelen en t.z.t. doorgeven aan de nog te vormen commissie Deetman.

Geen opmerkingen: