maandag, april 26, 2010

NL Pedofiele priester O'Grady actief in Schiedam

NRC
Gepubliceerd: 26 april 2010 13:12 Gewijzigd: 26 april 2010 15:51
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 april. De Ierse priester Oliver O’Grady, in de Verenigde Staten veroordeeld in een van de grootste pedofiliezaken in de Rooms-Katholieke Kerk, was van augustus 2008 tot februari dit jaar vrijwilliger in de Schiedamse H. Hartkerk. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, organiseerde hij kinderfeestjes voor een vestiging van een fastfoodketen in Rotterdam. Dat meldde de Ierse Sunday Tribune gisteren.

Parochianen van de communiteit ‘Christus onze Verlosser’, die Engelstalige missen houdt in de kerk in Schiedam, herkenden in vrijwilliger Francis O’Grady de veroordeelde pedofiel Oliver O’Grady. Dat gebeurde nadat de VARA op 14 april de documentaire Deliver us from evil (Verlos ons van het kwade) uitzond.

Oscarnominatie

De film, die regisseur Amy Berg een Oscarnominatie opleverde, beschrijft hoe O’Grady zich van de jaren zeventig tot de jaren negentig in verschillende parochies in Californië vergreep aan 25 soms zeer jonge kinderen. O’Grady werd door de kerk uit het ambt gezet en, na een veroordeling tot zeven jaar cel, door de Amerikaanse autoriteiten teruggestuurd naar Ierland.
Hij blijkt in 2008 naar Nederland te zijn verhuisd. O’Grady woonde in Rotterdam en was vrijwilliger voor de congregatie Broeders van Liefde in die plaats, zo meldt de Sunday Tribune.
Eucharistievieringen

Ook assisteerde hij bij de voorbereiding van Engelstalige eucharistievieringen in de H. Hartkerk.

„We schrokken ons kapot toen parochianen hem herkend hadden”, zegt bestuurslid Ron Conijn van de communiteit. „We wisten uiteraard niet dat hij die veroordeelde pedofiele priester was. Het was een vriendelijke vent, bescheiden en rustig. Hij hielp af en toe als vrijwilliger uit tijdens de diensten. Met kinderen heb ik hem niet in de weer gezien.”

Toen de parochianen achter de ware identiteit van Francis O’Grady waren gekomen, was hij al vertrokken. In februari ging hij terug naar Ierland. Maar deze maand was hij weer terug, zegt Conijn. „Mogelijk moest hij nog een paar dingen regelen rond zijn woning.”

Bekijk hier de documentaire Deliver us from evil:

Geen opmerkingen: