maandag, april 26, 2010

Ierse pedofiele priester werkte in Nederland

Radio Nederland Wereldomroep
26 april 2010 - 1:43 pm

Een uit het ambt gezette pedofiele priester uit Ierland heeft enkele jaren in Nederland gewoond en met kinderen gewerkt. Dat meldt de Ierse krant The Sunday Tribune.Oliver O'Grady werkte van 2008 tot februari dit jaar als diaken in de Heilig Hartkerk in Schiedam-Zuid, waar ook Engelstalige diensten zijn. Hij liet zich daar 'Brother Francis' noemen. Verder deed hij vrijwilligerswerk bij een opvangcentrum in Rotterdam voor dakloze vrouwen en hun kinderen. Ook werkte hij in een Rotterdams fastfoodrestaurant, waar hij hielp bij de organisatie van kinderfeestjes.

De inmiddels 64-jarige O'Grady heeft sinds 1973 meer dan twintig meisjes en jongens seksueel misbruikt, onder wie een negen maanden oude baby. Dat misbruik had plaats in de Verenigde Staten, waar O'Grady in 1971 na zijn priesterwijding heenging. Hij zat daar zeven jaar in de gevangenis tot hij in 2000 werd uitgezet naar Ierland. Daarna kwam hij naar Nederland. Inmiddels woont hij in Dublin.

In 2006 werkte Oliver O'Grady mee aan de documentaire Deliver Us From Evil. Daarin vertelt hij over hoe hij de kinderen misbruikte. Toen de documentaire twee weken geleden op de Nederlandse televisie te zien was, werd hij herkend door parochianen en medewerkers van de Heilig Hartkerk.

Een woordvoerster van de Ierse rooms-katholieke gemeenschap in Schiedam, die anoniem wil blijven, zegt dat O'Grady alleen assisteerde bij de diensten en nooit in contact kwam met kinderen. Avin Kunnekkadan, een van de priesters die voorgaan in de kerk, zegt dat niemand destijds op de hoogte was van het pedofiele verleden van de Ier en dat ook niet bekend was dat hij uit het ambt was gezet.

Geen opmerkingen: