donderdag, april 08, 2010

Handtekening Zorg slachtoffers Jacobus de Meerdere Enschede Parochie opent nummer voor seksueel misbruik


ENSCHEDE - De nieuwe stadsparochie in Enschede, Jacobus de Meerdere, heeft een telefoonnummer geopend waar mensen terechtkunnen met vragen over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het nummer is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur.


De telefoon wordt bemand door de parttime stadspastor Jan van de Nieuwendijk. Van de Nieuwendijk is therapeut en heeft uit hoofde van zijn functie vaak te maken gehad met mensen die seksueel werden misbruikt.

Het pastoraal team van de stadsparochie besloot tot het speciale telefoonnummer omdat mensen ook op stedelijk niveau een aanspreekpunt moeten hebben. Van de Nieuwendijk: „Nu kunnen mensen alleen nog in Utrecht terecht, bij het bureau Hulp & Recht. Die afstand moet kleiner. Bij het citypastoraat krijgen we elke dag mensen over de vloer met vragen over misbruik. Mensen kunnen bij mij terecht, maar als ze liever met een vrouwelijke pastor willen spreken dan regelen we dat. Het nieuwe nummer is bovendien niet alleen voor slachtoffers. Iedereen met vragen en opmerkingen kan bij ons terecht.”

Plaatselijke hulplijn slachtoffers misbruik binnen kerk
Geplaatst door onze redactie op donderdag 8 april 2010 om 11:30u

ENSCHEDE (RKnieuws.net) - De nieuwe stadsparochie Jacobus de Meerdere in Enschede heeft een eigen hulplijn gelanceerd voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Dit meldt De Telegraaf vandaag.


Nadat de hulplijn gisteren operationeel werd, kreeg stadspastor Jan van de Nieuwendijk meteen twee telefoontjes van kerkleden.

Zij hadden zich eerder al aangemeld bij het landelijk bureau Hulp & Recht, maar hebben zich nu ook tot de nieuwe plaatselijke hulplijn gewend.
,,En daar is deze lijn ook voor bedoeld. We willen de onderlinge contacten zo rechtstreeks mogelijk houden. Nu nog kunnen mensen voor het bisdom alleen in Utrecht terecht, maar die afstand moet dus kleiner”, aldus Van Nieuwendijk.

Woordvoerder J. Zuijdwijk van het Aartsbisdom Utrecht toont zich verrast over het plaatselijke initiatief. ,,Het is voor zover bekend voor het eerst dat een parochie een eigen hulplijn opzet. Het is mooi dat ze daar in Enschede tijd en gelegenheid voor hebben weten te vinden. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat ook mensen vanuit andere parochies er straks terecht kunnen want dan dreigt het gevaar dat we het overzicht kwijt raken.”

15.40 u: Aangezien ik in verschillende publicaties hierover dit telefoonnummer niet kon vinden - wat heb je aan info zonder er gebruik van te kunnen maken - maar even contact opgenomen met OCP Enschede. Waar men wél op de hoogte was, kennelijk weinig begreep van netwerken die geen organisatie zijn (ja maar waar bent U dan van?), maar het telefoonnummer óók niet wist of kon vinden.

Hopelijk komt met de toegezegde vriendelijke medewerking van het OCP en hun eigen netwerken dat nummer in ieder geval hier vandaag nog wél beschikbaar....

20.44 u: Nu is het natuurlijk best mogelijk dat ik in meer dan 23 internetberichten nét dat ene berichtje heb gemist warin het telefoonnummer wel werd gegeven, edoch... Teruggebeld, als toegezegd werd ik niet. Maar na enige telefoontjes (en flierefluiten over youtube ipv de stoom uit mijn oren)kreeg ik een erg vriendelijke Mevr. R. F. en is het nummer bekend !

06 19 11 43 07

Dank U wel, dame in Enschedé.

Bedankt daar in Enschedé aan die mensen die hun hersens gebruikten en besloten zeiden, dit is nodig, en wij zijn er dus ook wanneer iemand wil bellen!

En dat aartsbisdom cs ? Ga U schamen voor uw gewenste overzicht. En uw Hulp en Recht erbij! U bent jaren en jaren te laat .

Directe-slachtoffers zijn geen schattige ja-knikkende nikkertjes met bolle blote buikjes tbv Uw overzicht -daar werd de Heer Deetman voor gevraagd - maar mondige volwassenen met machtsmisbruik ervaringen en geweld. Waarvoor na al die jaren ontkenning en leugens op erkenning gebaseerde hulp nodig is, net als hun families/gezinnen dat behoeven. Mensen die zélf kiezen. Zelfs om gelovig te willen kunnen zijn.

Géén van allen is gebaat bij hergebruik tbv kerkelijke pr.stunts, net zo min als bij informatie waar je niets mee kunt of juichende katholieke berichten over groeiende handtekeningenlijsten joechei wij blijven katholiek!

Daar zijn slechts bankrekening mee gebaat.

Geen opmerkingen: