maandag, april 26, 2010

NL Pedopriester werkte met kinderen in Rotterdam

Trouw
(en overige bladen, Parool, Elsevier, Limburger, Brabants Dagblad)

SCHIEDAM (ANP) - Een Ierse priester die meer dan twintig jongens en meisjes seksueel heeft misbruikt, is van 2008 tot februari dit jaar vrijwilliger geweest in de Heilig Hartkerk in Schiedam. Dat heeft de Ierse krant Sunday Tribune zondag bekendgemaakt.

De H. Hartkerk in Schiedam-Zuid heeft de berichtgeving over priester Oliver O'Grady bevestigd aan NRC Handelsblad en de Wereldomroep, die daarover maandag berichtten. O'Grady, die zich in Nederland omdoopte tot 'brother Francis', organiseerde volgens beide media ook kinderfeestjes voor een vestiging van een fastfoodketen in Rotterdam. De Heilig Hartkerk was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Parochianen van de communiteit Christus onze Verlosser, die Engelstalige diensten in de H. Hartkerk organiseren, herkenden in 'brother Francis' de veroordeelde pedofiel Oliver O'Grady na het zien van de documentaire Deliver us from evil. De met een Oscar genomineerde documentaire werd door de VARA op 14 april uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Baby
Daarin blijkt dat de priester vanaf het begin van de jaren zeventig meer dan twintig kinderen heeft misbruikt in verschillende parochies in de Amerikaanse staat Californië. Een van de slachtoffers was in die tijd een negen maanden oude baby. In de documentaire komt O'Grady diverse malen aan het woord. De man werd veroordeeld tot zeven jaar cel en door de Verenigde Staten in 2000 teruggestuurd naar Ierland.

Volgens de Sunday Tribune verhuisde O'Grady in 2008 naar Rotterdam, waar hij onder meer als vrijwilliger voor de Missionaries of Charity werkte.
De parochianen zijn zich ,,kapotgeschrokken'' toen ze O'Grady herkenden in de documentaire, aldus NRC. De veroordeelde pedofiel O'Grady woont sinds februari weer in Ierland.

Geen opmerkingen: